От ПП-ДБ са изпратили на ГЕРБ чернова на коалиционно споразумение. Това съобщи премиерът Николай Денков пред медиите, след като откри учебната година в Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов" в столицата, чийто възпитаник е и той.

"Ние сме изпратили един вариант на текст, който оглеждат, обсъждат, това, което е важно за мен, да има подкрепа. За момента има такава подкрепа", каза той в отговор на въпроса дали очаква партиите, които подкрепят правителството, да подпишат коалиционно споразумение.

От ГЕРБ настояваха за такова още в началото на създаването на правителството, което избраха заедно с ПП-ДБ и подкрепата на ДПС. В същото време от ПП бяха против подписването на такова. Те предложиха механизъм, който да гарантира спазването на поети ангажименти от подкрепящите правителството партии, като в него имаше записани 7 точки. 

"Каним ГЕРБ - СДС да влезем утре в разговори за формализиране на тези гаранции в документ със заглавие "Механизъм за гарантиране на реформаторската програма", каза на 23 юни Кирил Петков. "Не говорим за коалиционно споразумение, говорим за механизъм, който да осигури спазване на поетите ангажименти при формирането на правителството", обясни тогава пред медиите Лена Бориславова на въпроса при какви условия биха подписали коалиционно споразумение с ГЕРБ-СДС. 

Лидерът на ДБ Христо Иванов още тогава коментира, че не е важно как ще се казва документът, а да се изпълняват ангажиментите в него от двете политически сили.

"Важно е да имаме подкрепа в Народното събрание, което да съответства на целите, приоритетите и програмата, която управляваме. За момента има такава подкрепа. Работи се по законодателната програма и ако това продължава така и успеем да свършим нашите задачи, аз не виждам причини за притеснения", каза за перспективата пред общото управление Денков.

Попитан дали в коалиционното споразумение ще има текст политиците от въпросните партии да не се месят в работата на министрите, премиерът беше категоричен, че "това е част от разделението на законодателната и изпълнителната власт".

"Казал съм на министрите ми, че когато вземат важни решения, трябва да ги обсъждат с мен. Никой не може да ги командва отвън, те са част от нашия Министерски съвет", допълни ротационният премиер.

Той обеща и повече пари за образование в бюджета за следващата година. "И миналата, и тази година, както и следващата, системата на образованието има все по-голям бюджет", каза той.

"Ние задвижваме цялата система, която касае да се развие образованието. Важното е, че всички искаме да допринесем за нашето образование и не е важно кой е министър-председател, а да се работи здраво. Искам всички да знаят, че от образованието зависи бъдещето на България", обобщи Николай Денков.