Екипажи от военно формирование 26030 Безмер със самолети СУ-25 са изпълнявали планови тренировъчни полети по маршрут за усвояване на техниката за пилотиране на самолетоводенето на малки и пределно малки височини над пресечен терен в периода 26 юни - 14 юли, т. г. Това каза по време на днешния парламентарен контрол министърът на отбраната Тодор Тагарев, попитан от "Възраждане" за ниско прелитащи самолети над град Елена.

По думите му пилотите не са нарушили ограниченията за пределна височина над населено място.

"Всички полети са изпълнявани през деня, при прости метеорологични условия, без въоръжение и при заобикаляне на населените места, посочи министър Тагарев. При невъзможност за заобикаляне полетите са планирани при височини над 1000 метра", добави той, цитиран от БТА. По думите му такива полети не се изпълняват системно, а само при придобиване и поддържане на този вид подготовка, през два-три месеца спрямо метеорологичните условия.

"Пътната линия по маршрута преминава на един километър южно от последните жилищни постройки на град Елена. Тя е определена и внимателно разучена от летателните екипажи в процеса на подготовката за полетите", обясни министър Тагарев. Той отбеляза, че целта на полетите е усъвършенстване на подготовката на екипажите чрез сложни подготовки, както и усъвършенстване на вече придобити умения от програмите за бойна подготовка на летателните екипажи за типа самолет.

По думите му причините за прелитанията над Елена са свързани основно с факта, че част от летателния състав е в етап от подготовката си, свързана с пилотиране и самолетоводене над пресечен терен и отработване на прийоми за преодоляване на противникова противовъздушна отбрана чрез използване на особеностите на релефа.

"Посоченият вид подготовка е основен за щурмовата авиация от състава на Военновъздушните сили. Полетите не са били свързани с участие в учение или друга летателна дейност на полигон от другата страна на Стара планина", обясни министър Тагарев.

Той изтъкна, че данните от обективния контрол не показват нарушения на режима на полетите за дадените минимални безопасни височини. Спазено е ограничението за минимална височина на прелитане не по-ниска от 305 метра над най-високото препятствие на терена, над населени места, жилищни зони или групи от хора, каза министър Тагарев.

Той отбеляза, че с летателния екипаж е проведен отново инструктаж за безопасност за полетите над населени места. Предвижда се маршрутите да бъдат на разстояние по-голямо от границите на населените места, каза още министър Тагарев.