"Безспорно нито една партия не доминира и не може да бъде незаобиколим фактор за съставянето на кабинет. Резултатът е реми" - това коментира социологът от "Сова Харис" Васил Тончев в изборното студио на Dir.bg веднага след края на гласуването. Според него е много важно точно колко партии ще влязат в парламента - дали 6 или 7. 

Очакванията на социолога са да се излъчи правителство с третия мандат, ако той отиде при Демократична България. Поведението на ГЕРБ според Тончев е ясно отсега - те ще върнат мандата, тъй като никой няма да иска да се коалира с тях. "Продължаваме промяната" пък няма да могат да съставят кабинет само с ДБ и БСП. А ако третият мандат за съставяне на правителство отиде при ДБ, те евентуално ще могат да спуснат мостове и към ПП, и към ГЕРБ-СДС, за да се опрат за общо управление на базата на евроатлантически ценности. Хоризонтът за управление на кабинет, формиран по този начин, Тончев вижда около година.

Видеото от изборното студио може да гледате тук:

Другата възможност, макар и по-малко вероятна, е да има експертно правителство. Това обаче ще бъде евентуален резултат от много сериозни преговори и компромиси.

Резултатът на "Възраждане", които се нареждат на пето място по брой гласували за тях след ГЕРБ-СДС, ПП, ДПС и БСП, социологът смята, че се дължи на това, че са взели много от гласовете на "Има такъв народ". Но той не вижда възможност партията на Костадин Костадинов да бъде поканена да управлява с която и да е от парламентарно представените формации. Въпреки това, "Възраждане" е постигнала своя апогей и повече от това едва ли ще постигне.

Що се касае до другата партия, която събра част от националистическия вот - "Български възход", според Васил Тончев този проект няма бъдеще.

Резултатът на "БСП за България", която остава константна, социологът си обяснява с това, че по-младото и активно поколение, родило се и живяло по време на демократичните промени, в момента става по-активно, докато по-възрастното население като че ли се е оттеглило от това да взима толкова активно участие в изборите, както допреди няколко години.

Като заключение, голямата новина от третите предсрочни парламентарни избори според Тончев е, че гласоподавателите казват на управляващите, че на фона на заобикалящата ни обстановка, напред може да се върви само с единство.

Визитка:

Васил Тончев е завършил философия в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е в Института за изследване на младежта. През 1993 г. оглавява социологическа агенция "Сова 5". През 2001 г. подписва споразумение за съвместна дейност с международната изследователска верига "Харис" със седалище в Сан Франциско. През 2006 г. то изтича, а Тончев регистрира марката "Сова Харис" в България.

Колаж: Траяна Генчева, Dir.bg


 

 

В днешното изборно студио ви срещнахме и с комуникационния експерт Любомир Аламанов, с когото разговаряхме за политическите послания досега. А за медийния образ на политиците говорихме с журналистката и основател на проекта "Говори, за да те видят" Ани Цолова.