ГЕРБ печели изборите със сериозна преднина пред "Продължаваме промяната". Това сочат първите резултати от екзитпола на агенция "Тренд" за парламентарния вот, обявени към 20 часа.

Избирателната активност към 19 ч. е била 33,6%, сочи още проучането на агенцията.

Според социолозите, разликата между партиите на Бойко Борисов и Кирил Петков е 7%. Екзитполът дава 25,7% на ГЕРБ и 18,5 на сто на "Продължаваме промяната".

На трето място е ДПС, която получава 13,4 процента от гласовете на избирателите.

Данните показват, че на четвърто място избирателите поставят Българската социалистическа партия, за която са гласували 11,5 на сто. След това избирателите са подредили "Възраждане" и "Демократична България" - съответно с 10,1 на сто и 7,4 процента.

Според "Тренд" партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ", на този вот получава подкрепа от едва 3,6 процента.

Партията на Стефан Янев - "Български възход" взима 3,7 %, сочат проучванията на агенция "Тренд".

"Израви се, България" получава 1,4%, а ВМРО - 1,2 на сто от гласовете.

Разпределение на вота по мандати според "Тренд"

Според exit poll на агенция "Тренд" в народното събрание ще влязат шест партии:

* ГЕРБ-СДС - 72

* ПП - 51

* ДПС - 37

* БСП - 31

* "Възраждане" - 28

* ДБ - 21

Минимум три партии ще са нужни за кабинет, ако въобще се стигне до съставянето на такъв. Това коментира пред Нова телевизия политологът Димитър Ганев, след като бяха представени първите резултати от екзитпола на агенция "Тренд" към 19 ч.

По думите му разпределението на мандатите спрямо данните показва, че не само една партия няма мнозинство, но дори и двете големи партии нямат. Коалиция, ако има такава въобще след днешния резултат, би била отново сложна и пъстра - такава, каквато беше след изборите на 14 ноември, каза още Ганев.

Той направи уточнението, че до паралелното преброяване не може да се каже дали ще има шестпартиен, седемпартиен или осемпартиен парламент.