Благодаря на всички партии от коалицията и всички симпатизанти, които са ни подкрепили. Това заяви пред БНТ лидерът на "Български възход" Стефан Янев в първи коментар след края на изборния ден.

Той допълни, че от партията му не очертават червени линии и биха разговаряли за търсене на правителство с перспектива от поне 1 година. Янев призова да се изчакат окончателните резултати, за да е ясно дали влизат в следващия парламент.

"Удовлетворени сме от резултата, не е важно дали влизаме или не влизаме", коментира Янев и допълни, че за тях е важно, че са постигнали резултат, въпреки че се явяват за първи път на избори.

Основна задача е да сме готови за следващите местни избори, да изградим структури, заяви Янев. 

Минахме през една кампания, в която липсваше политически дебат и ясно разграничаване на идеи. Допълни, че е важно оттук-нататък какъв ще бъде диалогът и какви решения ще се предлагат за бъдещето на България.

Пред БТА Янев заяви каквото и да се случи, "Български възход" ще започне реалното структуриране на партията, както и подготовка за следващи "политически битки", добави Янев. Ако партията влезе в парламента, тя "ще играе позитивна роля", като ще се търсят възможности за предоставяне на решения, а не на проблеми за българския избирател, посочи той.

Лидерът на "Български възход" изтъкна, че партията не би отстъпила от реализацията на националните интереси, от необходимостта да се реформира България, както и от това да се реформира ЕС. "За нас силна България в силен Европейски съюз е смисълът на участието в политиката", заяви още Стефан Янев.

Все още е рано да се коментира с кого би и с кого не би се коалирала партия "Български възход", допълни Янев. Според него това е въпрос на окончателни резултати, окончателна преценка на електоралната тежест, както и на възможности, които би предоставило участието в българския парламент.

"България има нужда от работещо правителство в предстоящия зимен сезон и основната задача на 48-ия парламент е да излъчи такова правителство. То може да бъде експертно или правителство на националното спасение. Това са варианти, които, надявам се, партиите, представени в парламента, ще седнат на масата и ще уточнят какви са възможностите", коментира още лидерът на "Български възход" Стефан Янев.