"Не може да се очаква президентът да взема кадрови решения под натиск." Това заявиха от прессекретариата на държавния глава в коментар защо Румен Радев не е подписал указа за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР.

Решението на правителството за това е постъпило в 10,30 ч вчера в президентството. Заради това днес в парламента бе отложено гласуването на оставките и на новите министри.

"Издаването на указ от президента на Република България по предложение на Министерския съвет за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов изисква спазването на всички установени процедури. Медийните публикации и политическите заявки, направени в общественото пространство, не са част от регламентирания ред, предвиден в Устройствения правилник на МС и на неговата администрация.Не може да се очаква от държавния глава да взима кадрови решения под натиск, още повече когато те касаят националната сигурност на страната. Припомняме, че Конституцията на Република България не предвижда срок за подписване на указа", допълниха от "Дондуков"№2, цитирани от "24 часа".

Президентът е на двудневно посещение в Латвия за среща на 12 държавни глави във формата "Арайолуш". Радев ще се завърне в България утре в късния следобяд.