От БСП са внесли законопроект за промяна в Изборния кодекс за връщане на хартиената бюлетина, съобщи депутатът Явор Божанков по Нова телевизия.

Според депозираните поправки гласоподавателят сам ще избира дали да упражни правото си на вот с хартия или с машина.

"Предстои дебатът по тези промени в 48-ото Народно събрание, ако бъдат формирани комисии", обяви Божанков.

По темата БСП вече отнесе критиките на служебния министър на правосъдието Крум Зарков, който в миналия парламент, като депутат от лявата група, осуети с гласа си връщането на хартията. 

На позицията на социалистите до този момент бяха от ГЕРБ-СДС и от ДПС. Трите партии с БСП имат общо 128 гласа хипотетично, които биха могли да върнат хартиената бюлетина.

Ако към тях се присъединят и депутатите от "Български възход", мнозинството става внушително, а от ПП, които са против, заподозряха именно сформирането на подобна коалиция около връщането на бюлетината. Според Кирил Петков хартиената бюлетина е път към изборни измами.

Срещу въвеждането на старата алтернатива на машинния вот са и от ДБ, както и от "Възраждане" на този етап.

И от ГЕРБ също показаха нагласа да предложат връщането на хартията в секциите, съобщи преди дни лидерът на ПГ Десислава Атанасова по бТВ, като напомни, че такава промяна в закона от партията предложиха и в миналия парламент.

"Възрастните хора ги е страх, страх ги е да не се изложат пред другите хора, пред комисията, която ги гледа", заяви преди дни Делян Добрев по Нова телевизия. Според него, освен страхът, е налице и недоверие към резултата от машината.