Председателят на ПГ "БСП за България" Георги Свиленски призова депутати от опозицията да разрешат спор на левицата с "Има такъв народ" трябва ли да се гледа предложението за промяна в бюджета на "Има такъв народ".

Депутатите обсъждаха допустимо ли е да се предлага от народни представители изменение на Закона за държавния бюджет. Темата беше повдигната в началото на днешното пленарно заседание. Дискусията се породи във връзка с внесения от парламентарната група на ИТН законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. (първо четене). Промените са свързани с атестацията на преподавателите във висшите училища. За увеличение на заплати бяха гласувани 20 милиона лева през февруари. Вносителите обясняват, че средствата не могат да бъдат усвоени заради методиката на атестация, определена с акт на Министерския съвет.

От парламентарната група на "БСП за България" смятат, че не е редно да се предлагат промени в Закона за държавния бюджет. Според тях се нарушава както правилникът на Народното събрание, така и Конституцията. Филип Попов поиска точката да отпадне. Колегата му Крум Зарков също отбеляза, че внасянето на изменение на бюджета не е редно да се случва.

Председателят на ПГ "БСП за България" Георги Свиленски се обърна към ръководството на парламента с коментар, че не е трябвало да допускат законопроекта на ИТН за разглеждане в пленарната зала. Той призова Йордан Цонев (ДПС) и Кирил Ананиев (ГЕРБ-СДС), които имат достатъчно натрупан опит в сферата на финансите и изготвянето на държавни бюджети, да вземат отношение дали е допустимо предложението на ИТН. Според Йордан Цонев, веднъж като се нарушат правила, се нарушават отново. "Поне сто пъти от тази трибуна съм призовавал да спрете да нарушавате Конституцията", заяви той.

Председателстващият заседание - Кристиан Вигенин, призова депутатите да прекратят дискусията и да изложат мненията си по време на обсъждането на законопроекта.

Ива Митева (ИТН) каза, че с предложението не се променя "сметката разходи или приходи в държавния бюджет". "Опитваме се да поправим една грешка, която ние, народните представители, сме допуснали", каза тя.

Защо народните представители имаме право да правим предложения между първо и второ гласуване, след като нямаме право въобще да работим по бюджета, запита Митева. "След като МС го внася, да бъдем така добри просто да го изгласуваме и да го обнародваме в Държавен вестник", коментира тя.

Предложението на Попов точката да отпадне от дневния ред не бе прието и депутатите разглеждат искането на ИТН.

Законът да се гледа в пленарната зала днес, гласуваха от ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ". "Възраждане" пък се "въздържаха", а ПП, БСП и ДБ бяха "против".