Министърът на правосъдието Крум Зарков обяви на страницата си във фейсбук, че заедно с колегите си от служебното правителство Иван Демерджиев (министър на вътрешните работи) и Николай Милков (министър на външните работи) са убеждавали нидерландски депутати в ползите от приемането на България в Шенген.

Разговорът се е провел онлайн, по време на съвместно заседание на комисиите по външни въпроси, правосъдие и сигурност и европейски въпроси на Долната камара на парламента на Нидерландия. 

"Важен разговор с нашите европейски приятели от България за присъединяването към Шенген. Европа е изправена пред големи предизвикателства в неспокойни времена", написа днес в "Туитър" нидерландският народен представител Мустафа Амхауч от партията "Християндемократически призив", която е част от правителството.

Този разговор явно е продължение на двустранното посещение на министрите Демерджиев и Милков в Нидерландия, при което са били проведени срещи с нидерландския външен министър, държавния секретар по правосъдие и сигурност, както и с председателя на Комисията за външна политика в Долната камара на нидерландския парламент, съобщи на брифинг зам.-министърът на външните работи и говорител на МВнР Костадин Коджабашев в четвъртък.

Какво ли ще реши Хага

Местният "Телеграф" пише, че в петък, 2 декември, нидерландското правителство предвижда да вземе решение по въпроса. Вестникът цитира източници, според които кабинетът ще даде зелена светлина за присъединяването на Румъния и Хърватия към Шенген. Но България все още е обект на интензивни спорове. Според вътрешни лица България все още не отговаря на всички изисквания, пише "Телеграф", цитиран от БТА.

Хърватската агенция ХИНА междувременно съобщи, че нидерландският посланик в ЕС е бил против присъединяването на България. Германия е подкрепила и трите страни, докато Австрия е била против България и Румъния. Франция е подкрепила силно Румъния. 

Посланиците се събрали в четвъртък за да подготовят заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи следващата седмица във връзка с разширяването на Шенгенското пространство с включването на Хърватия, България и Румъния.

Източникът на ХИНА смята, че върху държавите членки, които се противопоставят на присъединяването на България и Румъния, може да бъде оказан натиск, за да бъдат приети и трите държави, но е по-вероятно само Хърватия да получи зелена светлина. Както е известно, необходимо е единодушие - гласът на всички 22 държави членки на Шенгенското пространство (освен споменатите три, извън са още Кипър и Ирландия).

От българското МВнР съобщиха по-рано днес, за положителни новини от Швеция, след като Шведската социалдемократическа партия обяви публична подкрепа на присъединяването на България и Румъния към Шенген.

Може ли да отделят България от Румъния

България и Румъния трудно могат да бъдат разделени, тъй като границата между двете страни никога не е била замисляна като външна граница на Шенгенското пространство. За да бъдат разделени двете държави, ще трябва да се осигури защита на границите и да се подготвят гранични пунктове в съответствие с шенгенските правила (ако едната бъде приета, а другата не), което ще отнеме няколко години, отбелязва ХИНА.

Гласуването за Хърватия ще е отделно, както е нагласило чешкото председателство - съвсем закономерно - никой не е против.