"Приветствам Ви за това, че сте тук за открит диалог. Очаквам най-скоро да имаме посланик на Република Северна Македония в София. И се надявам да имаме така необходимия прагматичен подход с конкретни, устойчиви, необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство в ЕС на РСМ" - с тези думи президентът Румен Радев се обърна към премиера на Република Северна Македония Зоран Заев по време на срещата им в София. По думите на държавния глава развитието на взаимоотношенията между двете държави е от изключителна важност.

"Това изисква регулярни контакти, диалог и сътрудничество. За съжаление, през последните години тези отношения попаднаха в задънена улица, диалогът беше замразен, а това безспорно се отрази и на перспективата на вашата страна за начало на преговори за членство в ЕС. До известна степен това се дължи на факта, че договорът, който подписахте с предишното българско правителство нямаше конкретни обвързващи условия срокове", каза още Радев.

Той отправи благодарности и към президента на Северна Македония - Стево Пендаровски.

"Благодаря му за приятелството, мъдростта и лидерството. Съвместната ни визита в Рим и отдаването на почит към делото на Светите братя Кирил и Методи демонстрира нашата взаимна воля и сигнал към всички наши граждани за сътрудничество, приятелство и разбирателство", подчерта българският държавен глава.

Радев подчерта, че европейската перспектива на съседката ни е от огромно значение за България.

Снимка: БТА

"Искам да отправя ясно послание, че перспективата на Република Северна Македония за нас е от огромно значение. Ние сме длъжни да направим така, че нашите хора да имат своето общо европейско бъдеще и да могат да общуват по-свободно по между си. По този път остават някои нерешени въпроси. За нас е много важно да имаме диалог. Приветствам ви за това, че сте тук за открит, конструктивен диалог", заяви държавният глава.

Снимка: БТА

Той изрази надежда да се създаде среда, в която младите хора в България и Северна Македония да имат възможност за много по-близки и приятелски връзки и да градят бъдещето си заедно, без да имат предразсъдъци.

Държавният глава посочи, че оценява усилията на Зоран Заев да води целooбхватен диалог с политическите партии и институциите в България.

"Вие сте политик и знаете, че в период на предизборна кампания понякога партиите могат да обещаят повече, отколкото могат да постигнат впоследствие. Много се радвам, че сте в София, за да започнем диалог, който бързо да ни доведе до устойчиво решение", обърна се Радев към северномакедонския премиер.

Снимка: БТА

От своя страна Зоран Заев благодари на България за поканата. Македонският премиер предаде приятелски поздрави от президента Пендаровски.

Младите хора трябва да продължат като представители на два братски народа с приятелството, каза той.

Заев изрази задоволство от работната обстановка на срещата му с премиера Стефан Янев.

Имаме нужда от това да решаваме проблемите двустранно и в диалог да решаваме проблемите пред нас. Имаме приятели навсякъде и те могат да помогнат, но само да помогнат, решението трябва да го намерим ние, допълни македонският премиер.

Снимка: БТА

Убеден съм, че вече имаме успех - това е заръката да бъдем приятели, да престане речта на омразата, е изпратен и съм убеден, че това ще донесе добро на двете страни, допълни Заев.

Той благодари и за инициативата на България да дари ваксини. Похвали Радев за инициативата за това младите да летуват заедно в България, която обсъдил заедно с премиера Янев.

По-рано северномакедонският премиер се срещна със служебния премиер Стефан Янев, с лидера на БСП Корнелия Нинова и с бившия министър-председател Бойко Борисов.

"Надявам се атмосферата на доверие и взаимно зачитане на националните интереси да продължи в интерес на търсене на решение, защото европейската перспектива на Република Северна Македония и на Западните Балкани са в интерес на България, региона и целия ЕС. Но всичко това трябва да бъде в рамките на правилата, на диалога, в който най-напред трябва да изчистим нещата между себе си, за да не оставим нерешени проблеми в европейското семейство", каза Янев. 

Нинова беше категорична, че към този момент няма условия за започване на преговори със Северна Македония. Тя посочи, че остават отворени за диалог на всички равнища, за търсене на решение на въпроса, тъй като принципната позиция на БСП е, че присъединяването на Република Северна Македония към ЕС е гаранция и възможност за развитие на региона.

Бойко Борисов пък изрази мнение пред Зоран Заев, че нищо няма да излезе от днешните срещи, защото Янев и Радев "ще дезертират".

"Служебното правителство има всички права. Може да преговаря, ако иска може да направи нов договор. Каквото желае. Ще имате много срещи днес. Аз съм убеден, понеже познавам хората, с които ще се срещате, особено за Радев, че ще ви кажат, че без парламент, нищо не може да се направи", каза лидерът на ГЕРБ.

"Няма как да не ми направи впечатление острият завой, който бившият премиер направи в изказването си по време на разговорите. Да се пишел нов договор? Трябвало диалог, за да не се мразят двата "народа", двете "нации"? Какви два народа, какви две нации? За какво сближаване и съвместни младежки мероприятия става въпрос?", с остра позиция срещу изказването на Борисов излезе и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

При влизането си в президентството Зоран Заев беше посрещнат от младежите на ВМРО. Според партията този жест показва, че "ние сме един народ от двете страни на границата".

Снимка: БТА