Ясното и категорично "не" на България към Северна Македония бе естествен край на този етап от нашите взаимоотношения, защото има три ключови неща, които се случиха. Това заяви в студиото на "Тази сутрин" по bTV председателят на Граждански демократичен съюз в Северна Македония Петър Колев.

"Първо, нашето правителство проспа българската рамкова позиция и не предприе нужните дипломатически ходове в посока на това да се опита да търси директно решение със София. Вместо да се насочи да търси диалог с институциите и лидерите в Българи, правителството ни прецени, че трябва да води този разговор с лидерите във Вашингтон, в Брюксел, в Берлин. Трето, Заев се сети накрая на мандата на Румен Радев, че в България има и президентска институция. Това е изключително неискрено отношение", допълни той.

Според него за пръв път българската страна е наблегнала на изключително важен въпрос, а именно неизпълнението на Копенхагеноските критерии в посока на човешките права и дискриминацията на хора в Република Северна Македния, които са самоопределят като българи.

"Вместо да търсим братския и искрен диалог, като близки роднини да се опитаме да намерим решението, ние се опитахме да търсим подкрепа и някой да "натиска" по-големия брат, за да ни пуснат в ЕС. Това не е честно отношение", смята Колев.

Той обясни, че над 89% от гражданите на Северна Македония са "за" членство в НАТО и ЕС.