"Разбираме трудното политическо положение, в което България и Република Северна Македония (РСМ) се намират днес. Времето все още не е дошло", заяви на пресконференция представителят на председателството Ана Закариаш след заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси в Люксембург.

"Португалското председателство на Съвета на ЕС направи всичко по силите си, за да се постигне решение за начало на преговорите за присъединяване със Скопие и Тирана", добяви тя.

"Трябва да намерим общоприемливо решение. Насърчаваме словенското председателство да продължи нашите усилия, да не се губи скорост и да се използват вече направените предложения. Надяваме се възможно най-скоро да бъдат свикани преговори със Скопие и Тирана", заяви Закариаш.

По-рано днес българският представител в заседанието - служебният заместник-министър на външните работи Румен Александров, е потвърдил, че становището на Народното събрание от 2019 г. по отношение на РСМ остава в сила. Той е отбелязал, че нашата страна очаква Скопие да изпълни поетите по-рано този месец ангажименти - отказ от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи, насаждащи омраза към България в РСМ, реабилитиране на жертвите на югославския комунизъм, пострадали заради българското си самосъзнание.

България настоява прилагането на договора за добросъседство от страна на Скопие да бъде включено сред условията в бъдещата преговорна рамка, е заявил Александров.

Нашата страна днес отново е подкрепила рамката за преговори с Албания и е отчела напредъка на Тирана по пътя на европейските реформи.

Междувременно президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че ръководството на ЕС и европейските партньори са отговорни за отлагането на процеса на интеграция на страната и на Турция, които от години имат статут на кандидати, предадоха македонските медии.

"За съжаление, европейските истории и на двете страни не са успешни. Никой не е виновен, бих искал да търся вина у нас, но не мога да избегна да говоря чистата истина. И нашите европейски партньори в Брюксел имат вина за това", заяви Пендаровски за турската Анадолска агенция, цитирана от Радио Свободна Европа.

Пендаровски добави, че Република Северна Македония чака в процеса на интеграция в ЕС над 16 години - от 2005 г. "Все още чакаме началото. Чакаме начало на преговори, а не влизане в ЕС. Заедно с дългогодишните неразбирателства, които имаме с Гърция, друг проблем са блокадите, които дават от източната ни съседка България", каза Пендаровски.

Той добави, че "противно на традицията на интеграционните процеси някои исторически теми постоянно се поставят на масата".

Турция започна преговори за пълноправно членство в ЕС през 2005 г. и досега не са направени големи стъпки към тази цел, припомня радиото.

А лидерът на Демократичния съюз за интеграция - албанският партньор в управляващата в Република Северна Македония коалиция, Али Ахмети каза, че проблемът с България няма да се реши нито с пресконференции, нито с лидерски срещи, а с конкретни стъпки и поемане на отговорност, съобщиха македонските медии. "Трябва да се седне и да се поеме отговорност, аз виждам готовност у Зоран Заев да поеме отговорност", заяви Ахмети за ТВ Клан.

Той подкрепи Заев, който заяви в София, че българите и другите малцинства ще бъдат включени в конституцията, когато тя бъде променена преди влизането на страната в ЕС. По думите на Ахмети с включването на българите в конституцията на Република Северна Македония "въпросът с България много ще се амортизира".