След няколко часа бурни дебати, очаквано парламентарното мнозинство отхвърли искането за оставка на Емил Христов от ГЕРБ като заместник-председател на Народното събрание. "За" оттеглянето му от поста гласуваха 71 депутати, "против" - 118, въздържали се нямаше.

Искането беше внесено с 80 подписа от ПГ на "БСП за България", след като на 18 април Христов не допусна в сградата майки на деца с увреждания, облечени в тениски "Системата ни убива". Самият той вече се извини, обясни, че е станало недоразумение и не е бил уведомен от левицата, че жените имат разрешение да влязат в сградата.

"Веднага след като хората са спрени от охраната е била уведомена Корнелия Нинова, която отказва да се ангажира със случая. Г-н Драгомир Стойнев също е знаел и е отказал да се ангажира. Това са фактите, те могат да бъдат проверени, но не могат да бъдат заобиколени и променени. От изказванията ви става ясно, че съм уведомен 1 час след като хората са били спрени от охраната. Безпокоя се, че утре отново ще използвате хората с увреждания, за да си правите политиката. Колеги от БСП, извинете се на хората с увреждания, които употребихте. Не на мен, аз съм ви простил. Някой трябва да се извини на хората, които вие употребихте и на всички онези хора, които вие заблудихте. Извинете се, колеги, за да ви олекне", призова Христов днес.

Антон Кутев от БСП отвърна, че начинът, по който той е реагирал, показва пълната му несъстоятелност като личност.

"Народното събрание в лицето на Емил Христов направи груба грешка като не допусна хората с увреждания в парламента - това показва бездушието на властта", заяви още Кутев по време на дебатите.

"Искам дълбоко да подчертая, че не става дума нито за отвличане на вниманието, нито за принизяване на дебата. Става дума нещо, което никой според мен не отрича. Г-н Христов направи груба грешка и то точно в най-болезнената част от своите функции. Недопускането на тези хора в залата показа това, в което цялата държава обвинява нас", каза още той.

Според него е трябвало на хората с увреждания да се даде съчувствие.

"Господа от управлението, това са ваши проблеми. Част от тези хора, които идваха на протеста, може и да не доживеят следващото управление, защото за тях всеки ден е болка. Тук става дума за нещо по-голямо от това дали са допуснати хората. Разбира се, че беше груба политическа грешка, разбира се, че трябва някой да поеме отговорност", категоричен бе Кутев, според когото парламентът трябва да покаже, че когато направи грешка, е склонен да я разбере.

"Ние стоим твърдо зад Емил Христов и няма да позволим агресия, опити за разделения и омраза, която всявате, колеги от БСП", отвърна обаче председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Няма да позволим такъв сценарий, подобен сюжет, който си начертахте от БСП. Няма да ви се сбъдне, защото не е обективно. Намалете тази омраза и противопоставяне, нищо не печелите нито вие, нито парламента, нито народните представители. Нека да направим всичко възможно да имаме реален диалог с хората с увреждания. Ние сме длъжни да ви отговорим по начина, по който се държите, но не искаме. Да намалим конфронтацията, няма да доведе до никакъв резултат", призова той.

Зам.-председателят на Социалната комисия и депутат от ГЕРБ Светлана Найденова пък добави:

"Дебатът трябва да се води с аргументи и по същество, не с провокации. Това е един скандал, който цели да дискредитира Емил Христов, правителството, управляващите, че видите ли нищо не се прави по отношение на хората с увреждания. Играете, както обичайно, присъщо за вас, по тънката струна на популизма, вкарвайки скандали и провокации".

ПГ на ДПС няма да участва в гласуването на оставката на Емил Христов, заяви пък Халил Летифов от партията. Той добави, че няма да коментира поведението на "БСП за Бълагрия", а единствено и само поведението на управляващите.

"Ние настояваме за такива дебати и намиране на трайно решение за заздравяване на демокрацията и придържане към европейските ценности. Предупреждаваме, че това ще е поредният опит за отвличане на вниманието от днешните проблеми на управлението. Опит за изместване от важните за обществото въпроси", каза още Летифов.

Депутатът от "Атака" проф. Станислав Станилов пък заяви, че парламентът се излага с такива чести смени, след като свали предишния председател на парламента Димитър Главчев (ГЕРБ), а след това и един от заместниците - Валери Жаблянов от БСП.

"Предлагам Народното събрание да се засрами. Не можем да сваляме непрекъснато хора. НС не е махленски сбор и седянка", разпали се възрастният депутат.

И се обърна към левицата с думите:

"Честна дума, повдига ми се като ви гледам".

Националистът се възмути и дори се просълзи, защото вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова го нарекла "псевдопатриот".

"Какво да я правя? Да я съдя ли?! А Решетников? Повдига ми се от вас!", извика той.

Лидерска среща с хора с увреждания

Гласуването на оставката обаче беше отложено за известно време заради среща с представители на хората с увреждания в зала "Огледална", в която участваха лидерът на БСП Корнелия Нинова и Цветан Цветанов.

"Искаме съвсем друг модел на системата за хората с увреждания. Пари има, трябва да си свършим работата, за да не казват майките, че предпочитат децата им да умрат преди тях. Много емоционално беше. Аз съм жена и майка на 50 години. За пръв път чувам нещо толкова тежко. Не една майка каза: "Искам детето ми да умре преди мен, защото иначе няма кой да го гледа, ако аз си отида преди него. За каква политкоректност говорим. В тази работа има и сърце. Пари има, просто трябва да си свършим работата, за да не се чуват такива изречения от български майки", каза социалистката, като подчерта, че БСП ще посвети всяка свободна секунда на хората с уврежданията.

"Те искат промяна в модела, в системата, която налива пари, но те не стигат до хората с увреждания и до децата. Те отиват в структури, които са обрасли около тези хора, администрация, бюрокрация. Те не им помагат да излязат на трудовия пазар, затварят ги в домовете им", каза още Нинова.

Тя уточни, че според засегнатите хора ТЕЛК-овете трябва да казват не какво увреждане има един човек, а какви възможности има да работи.

Въпреки различията, които имаме по много теми, проблемите на хората с увреждания не трябва да ни разделят, каза на свой ред Цветанов. Той призова 10 дни след тази среща да се направи нова. По думите му темата се измества и става политическа.

"За нас е важно да има диалог и това, което винаги сме казвали, е, че сме отворени за разговори", каза още Цветанов и отчете, че за хората с увреждания са дадени 162 млн. лв.