Представители на БСП и ГЕРБ разговаряха в парламента с представители на хората с увреждания. Символичен домакин на срещата беше председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова, но на нея дойдоха и представители на управляващите - председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, заместник-председателят на парламента Емил Христов, а в края на разговора се присъедини и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

"Времето ще покаже, дали на срещата с представителите на хората с увреждания се е говорело политически коректно за национален консенсус и политическа воля и ще има ли резултат. За нас важното е, че тези хора не искат кърпене на парче и повече пари от бюджета, а промяна в системата, която налива пари, но те не стигат до децата с увреждания".

Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента, след среща с представители на хората с увреждания. Тя добави, че тези пари отиват в структури, които са обрасли около тях и ги затварят все повече, вместо да ги интегрират и да им помогнат да излязат на трудовия пазар.

"Ангажирахме се, всяка свободна секунда оттук нататък, да посветим на каузата - децата с увреждания и техните родители да бъдат пълноценни хора. Чух най - страшното изречение в живота си- майки да кажат, че искат децата им да умрат преди тях, защото иначе няма, кой да ги гледа. За каква политическа коректност говорим тук. Сърце трябва за това", каза Нинова.

Тя добави, че пари в системата има, но трябва политиците да седнат и да си свършат работата, за да не се чуват повече такива изречения от български майки.

По време на срещата Цветан Цветанов пое ангажимент в рамките на десет дни да се работи експертно по предложенията на хората с увреждания и да се ангажира и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Майки изразиха притеснения какво ще правят техните деца с увреждания след като навършат 18 години. Представителите на хората с увреждания поискаха от депутатите политическа воля за приемане на нов закон за хората с увреждания, съобразен с конвенцията на ООН, както и на закон за личната помощ. Те настояват също ТЕЛК да бъде премахнат.

ТЕЛК ме определя само по това, което не мога, дава намалена работоспособност, как аз или някой друг ще си намери работа, попита Капка Панайотова, ръководител на Центъра за независим живот. Тя отбеляза, че хората с увреждания имат нужда от оценка на потребностите. По думите й ТЕЛК представлява универсален ключ за всички системи и на хората, които имат реални потребности, не върши никаква работа, но дава възможност за злоупотреби. Колкото повече пари се дават, толкова по-зле, по-добре да се преструктурират, отбеляза Панайотова. По думите й се прахосват публични пари да се държат хора в изолация.

Росица Букова, основател на Движение на българските майки, отбеляза, че младежите с увреждания ще започнат да пълнят домовете за стари хора, защото семействата им няма да могат да се грижат за тях. Не бива да го допускаме, защото това са хора, които имат ресурси, пари има, те имат нужда от малко повече подкрепа, посочи тя.

Председателят на парламентарната комисия по взаимодействие с неправителствени организации и жалбите на гражданите Антон Кутев /"БСП за България"/ коментира: "Хубаво е, че управляващите най-накрая разбраха, че хората с увреждания не искат само пари. Бюджетите трябва да се увеличават, но има механизми, които могат да се направят сега, в близките няколко месеца и промяната да бъде усетена от тях".  Той добави, че хората с увреждания искат системата да бъде направена, така че да бъде рационална. "Надявам се, че след като колегите от мнозинството присъстваха на срещата, промените ще се случат, защото за реформа говорим с министър Петков, вече една година. Тази среща, с присъствие на представители на управляващите, нямаше да се случи, ако не се беше случил скандалът с Емил Христов", заяви Кутев. Той добави, че оттук нататък, обаче, въпросът е какво ще предприемат управляващите, за да бъдат решени проблемите.

Не сме искали нито оставка, нито извинение, но г-н Христов беше при нас на срещата, коментира Капка Панайотова от Центъра за независим живот. Проведохме един много смислен разговор с депутати, както от БСП, така и от ГЕРБ, получихме уверение от Цветанов, че има политическа воля за промяна, което за нас е много важно, посочи тя.

В разговорите се включиха и председателят на здравната комисия Даниела Дариткова и заместник-председателя на социалната комисия Светлана Ангелова.