Лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви, че представители на хората, които днес протестираха пред Министерски съвет, не са били допуснати в сградата от ръководството на парламента. По думите й причината е, че били облечени във фланелки с надпис "Системата ни убива".

"Това, на което всички сме свидетели, е абсурд", коментира пред журналисти Нинова, цитирана от БТА.

Тя обвини зам.-председателя на НС Емил Христов (ГЕРБ), че дискриминира хората. По думите й ръководството от управляващата партия се е позовало на правилника за вътрешния ред, в който пишело "продажбата и разпространението на информационни материали е забранено в сградата на парламента".

"Тези фланелки, с които са, не могат да ги съблекат, за да влязат, да не казвам как, в парламента. За ръководството на ГЕРБ е продажба и разпространение на информационни материали, за нас е тежко погазване на демократични принципи", добави Нинова.

Тя се възмути, че равностойни и равноправни български граждани не могат да влязат в парламента, само защото си позволяват да протестират срещу системата, "която в момента е "системата ГЕРБ".

"Позовават се на някакви измислени текстове от вътрешните правила, дискриминират и не кого да е - хората с увреждания, които стоят отвън вече половин час и не могат да прекрачат прага на най-достъпната, би трябвало, сграда в България и да се видят с народни представители, с които искат да разговарят за законодателни промени", каза още лидерът на социалистите.

Тя и колегите й решиха да излязат извън парламента и да се срещнат там с протестиращите.

През това време Емил Христов обясни пред медиите, че не му е било съобщено, че тези хора имат разрешение за влизане.

"Може би обстановката не беше удачна, но г-н Кутев (Антон Кутев от БСП) не ми каза, че те имат разрешение за влизане, каза, че те имат фланелки. Аз не можех да допусна, без да съм си изяснил, имат ли те разрешение за влизане, спазен ли е надлежният ред. Затова и казах, че в момента не може да бъде решен въпросът и те не могат да влязат. Ако знаех, че имат разрешение за влизане, разбира се, можехме да обсъдим имат ли право и как могат да влязат, просто трябваше да изясним режима за влизане. Така че нищо против жените, протеста, подкрепяме ги, но не ми беше представен коректно въпросът, съжалявам", добави той.

И изтъкна, че все пак, ако хората бъдат допуснати, ще се създаде прецедент да се влиза в сградата на парламента без да е спазен съответният ред. От БСП обаче го призоваха да подаде оставка.

Междувременно на входа на НС депутати-социалисти и представители от ГЕРБ си размениха реплики. От БСП обясниха, че хората с увреждания са обидени, че не са допуснати в сградата, а идват със законодателни инициативи.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и негови колеги коментираха, че целта на опозицията е да прави цирк. Той се опита да спре спора като уточни, че в момента социалният министър Бисер Петков води разговори с представителите на хората с увреждания, те разговарят и с всички министри, които имат отношение, за да се намерят легитимните източници за намиране на исканите средства.

Премиерът плакал заради емигрираща майка на увредено дете