По същия повод премиерът Бойко Борисов е поискал оставката на Ирена Коцева, депутат от ГЕРБ, чийто съпруг е свързан със сделката. Това съобщи Нова тв, осъществила по-рано и журналистическото разследване.

Днес преди обяд Борисов настоя също кметът на София Йорданка Фандъкова да поиска оставката на зам.-кмета по транспорта Любомир Христов, който е близък с депутатското семейство.

По-рано обаче председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че Ирена Коцева сама е поискала да подаде оставка като депутат.

"Ще имам разговор след малко, защото тя е поискала да подаде оставката си", е казал малко преди обяд Цветанов, цитиран от агенция "Фокус". Той е добавил, че решението на депутатката е лично.

Фирмата, в която съпругът на Коцева е съдружник, е сключила сделката за 60 спирки за градския транспорт в София. Възложител е Центърът за градска мобилност, а цената за спирките е 236 730 лева.

Потърсени от Нова тв независими специалисти обаче видяха навесите и сметнаха цена за бройка, която е почти два пъти по-ниска от тази в договора.

"Заради създалото се напрежение и внушения сред гражданите на София съм депозирал своята оставка пред кмета", е казал за агенция „Фокус” зам.-кметът Любомир Христов.

"Поръчката за изработване, доставка и монтаж на 60 спирконавеса е с възложител „Центъра за градска мобилност“. Както обясних и пред Нова телевизия, „Центъра за градска мобилност“ е самостоятелно търговско дружество със собствено ръководство и изпълнителен директор."

"Твърденията, че съм могъл да окажа влияние при избора на изпълнител са внушения и манипулации, които не отговарят по никакъв начин на истината - е добавил Христов. - От началото на месец април със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова се извършва проверка на всички обществени поръчки на „Център за градска мобилност” ЕАД".

Йорданка Фандъкова е възложила днес техническа експертиза на материалите, които са използвани за изработване на спирките.

"В цялата тази игра на случайности има твърде много контакти и роднинско-приятелски връзки", заяви в предаването "Здравей, България" репортерът на Нова телевизия Марин Николов, автор на разследването.

"Когато става въпрос за обществена поръчка, гражданите трябва да са запознати и с най-малкото съмнение. Особено когато сделката е спечелил депутатски съпруг. Заместник-кметът по транспорта също е техен познат", посочи журналистът.