Късно вчера, часове преди излизането на годишния доклад на ЕК, ГЕРБ и РБ излязоха по отделно с позиция, в която призоваха ВСС да се саморазпусне. Мотивираха се с последните скандали и изчерпаното доверие на гражданите.

Кънев и Иванов:  Оставка на Цацаров

"Ако ще подават оставки ВСС, моля да започнат с двамата архитекти на мнозинството в него - Георги Колев и Сотир Цацаров. На базата на становище в проектодоклада на ЕК, че има нужда от независима външна оценка на прокуратурата, аз на мястото на Цацаров щях да съм си подал оставката вчера", коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Снощи той заяви, че може би е добре заедно с ВСС да си ходи и този парламент.

Сега Кънев подчерта, че от РБ са искали оставката на ВСС неведнъж, но сега управляващите се опитват да си бършат ръцете с тях и бившия правосъден министър Христо Иванов.

"А си ги изцапаха сами, при сговора да провалят конституционната промяна и цялата отговорност за доклада е на хората, които направиха този сговор, на основния му архитект в НС - Цветан Цветанов", добави Кънев.

Самият Христо Иванов също смята, че трябва да се търси отговорност от главния прокурор заради това, че в третата година на мандата (на Цацаров), след няколко гласувани кредита на доверие от страна на ЕК за определени организационни мерки, се предписва външен одит.

"И това е безпрецедентно във вече 9-годишната история на механизма, Комисията казва: "Ние вече не можем нищо да направим, изчерпани са нашите средства, трябва да бъде на място една много по-задълбочена проверка вътре в прокуратурата", коментира подалият оставка Иванов пред БНР.

По думите му това наистина е едно гласуване на недоверие, много сериозно, от страна на нашите международни партньори.

Според Иванов оставка анблок на ВСС би се превърнала "просто в замитане на отговорност"

Миков: Управляващите търсят изкупителна жертва

Призивът на управляващите за оставка на ВСС е груба намеса в независимата съдебна власт, заяви и лидерът на БСП Михаил Миков, цитиран от БТА. Той посочи, че са очаквали да се стигне до това.

"В момента се получава и една институционална криза в отношенията между политическа, парламентарна власт и ВСС. Ще видим доколко съдебната власт може да отстояване независимостта си", добави той и подчерта, че се търси изкупителна жертва за пред публиката заради доклада на ЕК.

Магистрати: Паническа маневра на властта

Много магистрати, включително и тези, които се доказаха като опозиция във ВСС, обаче реагираха остро.

Призивът на ГЕРБ и РБ за разпускане на ВСС е политическо вмешателство в независимостта на съдебната власт, каза пред БНТ Соня Найденова.
Преди дни тя беше отстранена от поста представляващ съвета.

Според Найденова парламентът е пропуснал възможността да разпусне ВСС, когато се гласуваха промените в Конституцията. Тогава НС прие, че настоящият ВСС ще продължи да работи, докато мандатът му изтече. 

По думите на Найденова управляващите търсят виновник за доклада на ЕК.

Друг член на съвета - Юлияна Колева, пък заяви пред "Фокус", че в работата на ВСС има грешки, но управляващите „измиват ръцете си“ с него по недостоен и некоректен начин.

Председателят на Софийски градски съд Калоян Топалов също определи като грубо вмешателство в съдебната власт призива на управляващите. По думите му това е все едно съдебната власт да иска оставката на правителството и премиера.

Само преди около месец в НС сами гласуваха, че този състав на ВСС трябва да изкара пълния си мандат. А сега изведнъж се оказва, че този ВСС едва ли не е виновен за всичките проблеми в страната”, коментира той пред bTV.

И според него причината за тази реакция е докладът на ЕК. 

Призивът на управляващите е противоконституционен, заяви пък съдия Нели Куцкова пред Нова телевизия.

По думите й този призив е „паническа маневра за отклоняване на вниманието”.

В доклада има много критики по въпросите с ВСС, но и към законодателната и изпълнителната власт. За пръв път срещам да се позовават на практиката на Европейския съд по правата на човека, като цитират 45 дела, по които България е осъдена заради неефективно разследване”, заяви съдията.

КРЪСТОСАН ОГЪН:  Да се саморазпусне ли ВСС?