В благоевградското село Копривлен смятат, че изборите при тях са манипулирани със симпатично мастило - такова, което в последствие изчезва. Подобни сигнали подават и хората от селата Хаджидимово и Абланица.

"В секция 11 на Копривлен и при трите вида избор има около 150 бюлетини, за които комисията е посочила, че има механично въздействие в тях, но химикал върху тях не се вижда. Комисията е подписала протокола с особено мнение", каза един от кандидат-кметовете в Копривлен - Ангел Зайков прeд bTV.

"Не ми достигнаха 36 гласа при 150 невалидни бюлетини. Там може би са моите гласове, не знам", отбеляза Зайков.

Секретарят на СИК  Катерина Влахова обясни,  че към 11:00 ч. една от гласуващите, член на ОИК в Хаджидимово, се оплакала, че от химикала изобщо не излиза цвят. Химикалът бил сменен, но никой не предположил, че може да е със симпатично мастило.

"Започвайки по реда на броенето, установихме, че последните бюлетини са празни. Усъмнихме се, че толкова много хора ще се разходят, за да пуснат празни бюлетини", разказа пред bTV Катерина Влахова, която отбеляза, че в Копривлен хората са възпитани, образовани и активни. "Омерзени сме", коментира още тя.

Същото нещо се е случило в съседното село Абланица, където са открити 400 празни бюлетини. 

Кръстьо Веселинков е избран за общински съветник, но иска да се откаже. "Жалбата и сигналът са подадени от всички партии и избори, това обезличава общинския съвет", твърди Веселинков.

Жалби има и за вота в Банско и Разлог

От Административния съд в Благоевград съобщиха, че са постъпили жалби, оспорващи решенията на общинските избирателни комисии с резултата от избора за общински съветници в Банско и Разлог.

Седем кандидати за общинския съвет на Банско са подали жалба в съда, в която твърдят, че изборният резултат не е отчетен правилно.

Кандидат за общински съветник в Разлог иска преброяване на преференциите в съдебна зала. Той оспорва решението на ОИК Разлог в частта за разпределението на мандатите между партиите и коалициите, според броя преференции за отделните кандидати, и имената на избраните за общински съветници.

С нова жалба се оспорва решението на ОИК Благоевград с резултата от изборите за общински съветници. Тя е подадена от двама кандидати. Освен мотивите за оспорване на решението, в жалбата е посочено искане за спиране изпълнението на решението на ОИК, както и спиране на заповедта на областния управител в частта за полагане на клетва от обявените от ОИК общински съветници. Конкретното искане съдът е оставил без уважение.

В административния съд в Благоевград има още седем жалби, свързани със същото решение на ОИК, посочват от там.

Втора жалба е постъпила във връзка с решението на ОИК Сандански с резултата от избора за общински съветници. В съда се оспорва и изборът за кмет на кметство Дамяница, община Сандански. Жалби са подадени от двама кандидати за кмет на кметството.

Нова жалба има подадена против решението на ОИК Хаджидимово за избор на ОбС. Това е втора индивидуална жалба против решението на ОИК, съобщиха още от съда. Срещу същото решение е образувано дело по жалба на осем кандидати за общински съветници от четири партии и коалиции, участници в изборите в община Хаджидимово.

Изборът на кмет на община Кресна е оспорен в административния съд. Оспорена е действителността на изборния резултат заради гласуването на лица по настоящ адрес.

Феноменът с недействителните бюлетини

Според директора на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов проблемът с недействителните бюлетини на миналите местни избори се отнася само за вота за общинските съвети, който се наблюдава, откакто има възможност за преференциален вот.

"На първия тур недействителните бюлетини са 661 хил. и общият им процент е 8,5% от всички 7,7 млн. гласувания. Много повече са при вота за общински съветници - 15%, при гласуването за кметове са 4%, което е европейска норма", каза проф. Костантинов. По думите му твърденията за 20% недействителни гласове идват от политици със слаба математическа подготовка, които смятали процента от 3 млн. гласували.

Според проф. Константинов трябва да се направи сериозен анализ на този феномен с много недействителни гласове за общинските съвети.