Първа ефективна присъда за купуване на гласове на местните избори - мъж от Сливен получи пет месеца затвор. Светлин Светланов и жена му са задържани по сигнал за купуване на гласове още преди първия тур на местния вот в сливенския квартал "Дружба". Според прокуратурата те договаряли по 30 лева на глас. Съпругата на Светлин получи условна присъда. Двамата имат четири деца и живеят в крайна бедност, съобщи bTV.

"В извършителя бяха намерени списък с 30 и няколко души с личните им карти. При снети обяснения се доказа, че е предлагал имотна облага на няколко лица от този списък, за да гласуват на изборите за Йордан Лечков за кмет на общината. Те не са давали пари, а са договаряли, ако гласуват за съответния кандидат за кмет, че ще дадат по 30 лева", обясни наблюдаващият прокурор Васил Драганов.

Самият Лечков, който преди години беше градоначалник, е извикан на разпит. Той е заявил, че няма връзка със случая. Няма и доказателства той да е замесен. На първият тур на изборите бившият футболен национал получи 2130 гласа и остана трети с едва 5% от общия вот. 

"Нито ги познавам тези хора, нито се занимавам с такива неща. По гласовете е видно. Някой може да им е дал 50 лева или 30 лева да го кажат това нещо", коментира Лечков.