Национално представителните организации на и за хора с увреждания не приемат оставката на зам.-министър на труда и социалната политика Росица Димитрова. На специална пресконференция в столицата организациите ще обяснят какви са точните им мотиви.

В отворено писмо, подписано от 20 организации е посочено, че те не виждат проблем в пътуването на Димитрова до Ню Йорк. Припомняме, че тя отлетя за Америка за участие в Конференция на страните по Конвенцията за правата на хората с увреждания за периода 2017 - 2018 г. Самолетният билет на бившия заместник-министър струваше близо 8 хиляди лева. В изпратеното писмо организациите допълват още, че в лицето на Росица Димитрова са срещнали диалогичност и компетентност. В подкрепа на заместничката на Бисер Петков се обявиха и още няколко неправителствени организации, обединени в Коалиция "Детство 2025".

Във връзка с оставката на Росица Димитрова, заместник-министър на труда и социалната политика, Коалиция "Детство 2025" заявява своята подкрепа за г-жа Димитрова и изказва своите искрени притеснения, по отношение ефекта от тази оставка върху множество ключови процеси, се казва в отворено писмо.

Според "Детство 2025" оставката на един от най-активните зам.-министри ще се отрази негативно на работата на множеството важни процеси - Росица Димитрова ръководеше процеса на изработване на нов Закон за социални услуги, който ще внесе дългоочаквани промени в социалната сфера. Според тях за първи път е била изработена концепция на закон с активното участие на всички заинтересовани страни, по начин, по който министерството до този момент не бе работило, се казва в отвореното писмо. "Детство 2025"  подчертават, че този стил на работа се дължи именно на Росица Димитрова, която идва на поста като практикуващ специалист. Те отбелязаха още, че практиката показва, че смяната на зам. - министър означава спиране на всички проекти, по които той е работил за неопределен период от време.

В същото време в медиите се появи и информация, че майките на деца с увреждания са поискали оставката на другия зам.-министър на труда и социалната политика Зорница Русинова.