Лидерът на ДБГ Меглена Кунева заяви вчера, че според нея ръководството на ДСБ е осъзнало, че поведението му е било грешка и ще направи стъпки, за да коригира положението. 

Според Кънев обаче през последните две години в ДСБ са направили уникални компромиси, за да заработи РБ и всякакви обвинения, че не работи за единството на реформаторите са смешни.

"В българската десница има много голяма традиция на оплюване и приятелски огън. Има я тази страст да стреляш първо по онзи, който е най-близо до теб и резултатите в годините не са били добри. Единството на РБ и способността му да налага курса на промените бе компрометирана със самостоятелна игра и партиен егоизъм в рамките на блока", добави той пред БНР

Кънев бе категоричен, че ДСБ ще търси обединение около себе си и ще подхожда спокойно към този процес, без драматизми. Очаквам реформатори да се обединяват в опозиционната линия, а не да се разделят, подчерта той

Нов десен проект

Радан Кънев заяви намерения за създаване на нов проект през тази година.

"2016 ще бъде година, в която българската десница ще изгради нов, много по-единен, много по-смел и по-амбициозен проект. Винаги съм бил човек на отворените врати. Но всяко смело движение към промяна винаги тръгва от индивидуални решения. По-смелите винаги задават посоката, така беше и когато създадохме Реформаторския блок през 2013 г. В първите дни обикновено сме сами. Всички други идват след това и се молят да ги приемем", подчерта лидерът на ДСБ.

Според него е необходима е сериозна поколенческа промяна в българската политика, за да може тя да скъса с мафията.

"Местан може да бъде само боксова круша на Пеевски"

Лютви Местан няма място в българската политика след признанията, които направи, той може да е само боксова круша на Пеевски, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев.

"Той е интересен събеседник за медиите и за прокуратурата, ако и той, и българската прокуратура са готови за това. Да се конкурира Местан с Доган за старата роля на ДПС - не ми е интересен този сюжет", добави съпредседателят на РБ. 

По повод думите на Местан, че пътят на ДПС към властта минавал през обединение с дясното, Кънев каза, че не вижда какъв общ език могат да намерят. По думите му сваленият лидер на ДПС "се сблъска малко челно" със системата, на която е бил поддръжник години наред и се е ползвал от нея.

"В момента той може да е ролята на боксова круша на Пеевски и да говори истини или полуистини, но при всяко положение с 20-те си години в активната политика е един от основните отговорни за случващото се в българската политика, за пряката власт на мафията в българската политика", категоричен бе Кънев.

Той допълни, че противниците им са БСП, ДПС и политическата мафия в България и за пореден път каза, че трябва да се постигне истинска изолация на ДПС и от икономическата, и от политическата власт.

Очаква се днес Местан и петимата депутати от ДПС, които го последваха, да подадат официално заявления за напускане на парламентарната група. Те отхвърлиха призива на ДПС да напуснат изцяло Народното събрание.