Управлението на кабинета "Борисов 3" за една година има няколко образа - нестабилност в коалицията и в политиките, омраза и агресия, и кражби. Тази оценка даде председателят на ПГ на "БСП за България" и на БСП Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна.

Тя отбеляза, че за този период над сто пъти управляващите са отговаряли на въпроса стабилна ли е коалицията, което само по себе си показвало, че не е стабилна. Нинова отбеляза и наличието на сериозни различия в управляващата коалиция по важни теми и политики, засягащи България, Европа и света.

На второ място нестабилност в политиките - цялата ви идея за преглед на прехода приключи с "Техноимпекс", коментира лидерът на БСП. По думите й единствената цел е била да се употреби желанието на хората за справедливост и възмездие, насочвайки го към лидера на опозицията. Но в момента, в който чухте, че искаме преглед на прехода - на "Сибанк" и Цветелина Бориславова, на БТК, на "Кремиковци", когато произнесохме изречението "мутрите, които са били в групировките, вън от съвременната власт" и преходът приключи, каза Нинова.

Четири пъти гласувахте да не се отпускат средства за нови формули за онкоболните и на петия, по нареждане, гласувахте обратно - последователно нали, коментира тя. Два месеца ни убеждавахте, че Истанбулската конвенция е най-европейският акт в света, а после взехте, че го оттеглихте, даде пример Нинова.

Гласувахте против парите за БАН, против парите за полицаите, против парите за учители и хора с увреждания, и след това ги осигурихте, но не през бюджета, а по личната воля на премиера, посочи още Нинова. Според нея с тази политика - "една крачка напред, две назад", в която всъщност няма политика, а се действа атхок и под натиска на общественото напрежение, се създава несигурност у хората, у бизнеса и инвеститорите.

"Емблема на това управление на ГЕРБ за една година, е омразата и агресията - всичко, което не е ГЕРБ, е лошо. Тя се изрази в агресия срещу президента Радев, която "мина границите", коментира председателят на БСП. Тя отбеляза, че имало агресивно говорене и срещу опозицията, но най-лоша била омразата и агресията върху протестиращите българи. Над 35 различни протеста за 12 месеца на различни съсловия, това не ви ли говори нещо, попита Нинова.

Следващият емблематичен образ за това управление за тази година са кражбите, посочи тя и изреди: скандал в НДК, "Хасковогейт", "Кумгейт", кметове, заместник-министър на транспорта с обвинение, прокурорски разследвания за оградата, прехвърляне на фирми за неплащане на ДДС от депутати на ГЕРБ, ЧЕЗ, случаите с бягството от затвора и минаването непроверени пътници на летището.

ДПС предупреждава за грешната формула на управление

Никога не е късно човек да се върне в пътя. С тези думи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се обърна към ГЕРБ в декларация от името на движението по повод една година от третия кабинет на Бойко Борисов.

Обикновено първата година е показател за изпълнението на политическите програми и обещанията, заяви Карадайъ и допълни, че в случая имаме правителство на обезсмисляне на предизборните обещания. Налице е сбор от празни обещания и чист популизъм, съчетан с език на омразата и противопоставяне, посочи той и припомни, че от първия ден на кабинета от ДПС предупреждава за грешната формула на управление.

Според Карадайъ управляващите не могат да покажат реални резултати и управленска визия, затова използват антидемократични мерки, институционална конфронтация и личностни нападки. "ГЕРБ не променя, а подменя. ГЕРБ въвежда двойните стандарти.

ГЕРБ се опитва да легитимира популизма и ксенофобията, да ги прави част от държавната политика. Тези характеристики се проектират най-силно в коалиционната им политика", посочи той. По думите му никъде не може да има мир и просперитет, ако хората и техните лидери се подвеждат по популисти и националисти. Той призова премиера, ГЕРБ, БСП и всички национално отговорни партии да не се подвежда по популизъм и национализъм.

Независимо от всичко ДПС, като либерална партия, в нито един момент не забрави своята отговорност за мира и бъдещето на страната и остава гарант за успешното реализиране на приоритетни за държавата и обществото въпроси, посочи Карадайъ. 

"Ние няма да пестим усилия за по-добра и просперираща, силна и обединена, мирна Европа. За това призоваваме всички национално отговорни партии и правителството", каза още той.