Поддръжници на опозиционния блок "Сърбия срещу насилието" продължават протестите срещу резултатите от изборите в страната, отново се събраха в центъра на Белград. Тази вечер те отново се събраха пред избирателната комисия в Белград.

Водеща фигура на основната опозиционна партия в Сърбия обеща днес да продължи с гладната стачка в знак на протест срещу предполагаеми изборни измами въпреки лекарските предупреждения след влошаване на здравословното й състояние след девет дни без храна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Опозиционният алианс "Сърбия срещу насилието", който се нареди на второ място на парламентарните избори по-рано този месец, обвини управляващата популистка Сръбска прогресивна партия (СПП) в широкомащабна изборна измама, която властите отричат.

Мариника Тепич, която започна гладна стачка с още петима колеги след вота, беше поставена на интравенозни вливания два пъти дневно след влошаване на здравословното й състояние вчера. В интервю за Ройтерс тя заяви, че очаква лекарски екип по-късно днес и планира да отхвърли продължаващите лекарски съвети да прекрати протеста си.

"Те вероятно ще поискат от мен да прекратя гладната стачка и аз ще поискам от тях да ми помогнат тази борба да продължи", заяви Тепич. "Това е борба за нашата свобода".

Стачкуващите живеят в офис на избирателната комисия в сграда в центъра на Белград, в която преди се е намирал парламентът.

Говорейки за децата си, Тепич избухна в сълзи. "Казвам им, че няма да се срамуват един ден", казва тя. "Ние трябва да осигурим по-добра страна за нашите деца".

Тепич обвини властите, че са включили мъртви хора в избирателните списъци и че са "внесли" гласоподаватели от Босна и Косово.

"Искаме международна мисия да извърши ревизия на целия изборен процес", казва тя. "Искаме изборите да бъдат анулирани и да се състоят нови след 5-6 месеца, но при по-добри условия", обяснява тя.

СПП спечели 46,7 процента от гласовете на предсрочните парламентарни избори, според предварителни резултати на държавната избирателна комисия. "Сърбия срещу насилието" е на второ място с 23,56 процента от гласовете, а Социалистическата партия на Сърбия е трета с 6,56 процента.

Международна наблюдателна мисия миналия понеделник заяви, че управляващата партия е получила нечестна преднина чрез пристрастни медии, неуместно влияние на президента Александър Вучич и нередности като купуване на гласове.

"Сърбия срещу насилието" организира ежедневни протести срещу изборните резултати пред избирателната комисия. В неделя вечерта протестите прераснаха в насилие, 38 души бяха задържани, а 8 полицаи - ранени.

"Оплакванията от изборни нередности трябва да бъдат разследвани адекватно и да получат отговор", заяви Европейската комисия в изявление днес.

"Правото на мирни демонстрации трябва да бъде спазвано, но насилието не е решение и е неприемливо; действията на полицията трябва да бъдат пропорционални и да съблюдават фундаменталните права в рамките на върховенството на закона. ЕС призовава към спокойствие и диалог", подчерта Комисията.

Действащият кмет на града Александър Шапич нарече протестите майданизация, а АлександърВучич заяви, че няма да има насилствена смяна на властта в Сърбия. Той подчерта, че властта в страната се сменя с избори, това е демократична държава и такава ще си остане.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки ситуацията пред "Известия", посочи опитите на колективния Запад да разклати ситуацията в страната с помощта на техниките на "преврата на Майдана". А днес и бившият шеф на сръбското контраразузнаване и председател на Социалистическото движение Александър Вулин заяви, че Западът стои зад бурните протести в Белград. Той подчерта, че в страната е започнала "цветна революция".