Изпълнението на Целите на хилядолетието за развитие на ООН (които трябва да бъдат постигнати до 2015 г.) прилича на несвършена работа, каза българският президент от трибуната на Общото събрание на ООН, на което присъстват 130 държавни и правителствени лидери, предадоха БТА и "Труд".

"Несъмнено много е постигнато в глобалната борба срещу бедността и изоставането, но напредъкът е непостоянен и ограничен", констатира той. И посочи, че е трудно да се приеме над 1 млрд. души да страдат от бедност и недохранване и милиони деца да са лишени от образование и здравеопазване.

Президентът се обяви за придаване на нова жизненост на Общото събрание на ООН, за засилване на Икономическия и социален съвет и за един Съвет за сигурност на световната организация, "отразяващ съвременните реалности".

"Неравенството в разпределението на богатствата, в качеството на живота и личните възможности става все по-осезаемо по целия свят", каза Плевнелиев.

Той изказа подкрепа за вълните от социални протести в цял свят.

"Напоследък граждани, включително от България, активно се включиха в обществения живот с искания за повече прозрачност, отчетност, почтеност и честност от техните политици. В моята страна вярваме, че тази възобновена енергия на гражданското общество трябва да се насърчава и подкрепя. Силно вярвам, че защитата на човешкото достойнство е заветната цел на ООН, както и на всяка истинска демокрация", каза държавният глава

Подчертавайки централната роля на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) в дневния ред за развитие след 2015 г. той потвърди силната подкрепа на България за преизбирането на Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО за втори мандат.

Вината на Асад е доказана. Да се предвиди и военна намеса

Според държавния глава няма съмнение, че режимът в Сирия е виновен за химическата атака край Дамаск на 21 август.

Плевнелиев приветства руско-американското споразумение за унищожаване на химическия арсенал на Башар ал Асад. И апелира "Съветът за сигурност на ООН да се обедини и да поеме съответните отговорности по хартата на ООН, включително и Глава 7 (за военна намеса при неизпълнение на резолюция на Съвета за сигурност - б.р.)

Разчитаме на помощ за бежанската вълна

"Разположена недалеч от региона, моята страна също е засегната от ежедневния приток на бежанци от Сирия", отбеляза държавният глава. Той подчерта, че България разчита на партньорите си и на хуманитарните органи на ООН за справяне с бежанския поток от Сирия.

Президентът изрази надежда, че Иран ще покаже ясна политическа воля и ще успокои тревогата на международната общност, като предостави достоверни доказателства за мирното естество и характер на ядрената си програма.

Плевнелиев каза още, че България е окуражена от подновяването на израелско-палестинските мирни преговори. И не пропусна да отбележи заслугата за това на държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Държавният глава настоя квотата на страните от Източна Европа в Съвета за сигурност да бъде увеличена с още един член и заяви кандидатурата на България отново да бъде сред непостоянните членове на Съвета.

Конфликтът в Сирия в центъра на сесията на ООН

Гералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова всички държави да спрат да подклаждат „кръвопролитията” в Сирия и да сложат край на оръжейните доставки за враждуващите страни. Той изтъкна,че след приемане на резолюция за унищожаването на химическите оръжия в Сирия трябва да последва незабавна хуманитарна акция.
"Военната победа е илюзия. Единственият отговор е политическото споразумение”, заяви още Бан Ки-мун.

В речта си американският президент Барак Обама призова за приемане на "категорична" резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която да осигури режимът на Башар Асад да спази обещанията си.
"Ако режимът се отметне, трябва да има последствия”, заяви Обама.

Президентът на Франция Франсоа Оланд също заяви, че резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Сирия трябва да предвижда прилагането на принудителни мерки в съответствие с глава 7 от Устава на ООН.