Министърът на правосъдието Данаил Кирилов очаква да бъде проведено разследване, което да установи, както авторите на записите и снимките, свързани с премиера Бойко Борисов, така и тези, които са ги разпространили в социалните мрежи. Разследването трябва да е за огласяване на неистински, клеветнически факти и обстоятелства.

Ден след като премиерът отговори на поредната атака срещу него и видя опити за предизвикване на предсрочни избори, правосъдният министър посочи и кой има най-голям интерес от скандалите.

"Аз съм сигурен, че всеки един от вас, от нас, има собствени версии и хипотези, но е ясно в контекста на настоящата ситуация кой има най-голям интерес - лицата, олигарсите, срещу които се водят оперативно-издирвателни мероприятия, процесуално-следствени действия. Те, виждате, че са обединени, без значение в коя точка на земното кълбо са позиционирани. Имаме си и тук олигарси, имаме си и в съседни държави олигарси, имаме си и на Арабския полуостров олигарси", каза правосъдният министър.

Кирилов заяви, че снимките и записите трябва да бъдат проверени, макар че според него е очевидно, че са манипулирани.

"Би следвало да се провери дали е извършено престъпление с разпространяването на неистински клеветнически факти и обстоятелства. За мен без да съм прокурор, това е престъпление", каза Кирилов.

По-рано президентът Румен Радев Радев призова за пълно разследване на това кой и как е заснел премиера в "Бояна". Той нарече "недопустимо" нахлуването в личното пространство на премиера и констатира, че снимката на спящия Борисов означава, че животът му е поставен под риск. В ход е служебна проверка, която трябва да установи всички факти, каза още президентът по отношение на НСО.

Радев поиска и да има независима екпертиза за достоверността на аудиозаписа и снимките, свързани с Борисов.

Лидерът на левицата опроверга твърденията, че БСП е част от компроматната война

"Нашето обвинение към г-н Борисов е, че предаде управлението на България на задкулисието. Той го предаде доброволно. Следователно е част от всичко това", каза Корнелия Нинова.

Според ГЕРБ атаките се засилват, защото са нарушили различни интереси, за да се запази държавността.

"Целта е, че някой се опитва, според мен, да размаха пръсти да каже: аз мога и съм влязъл в най-близкия ти кръг и най-близкото ти обкръжение", каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

БСП са готови за предсрочни избори. ГЕРБ не виждат основание за това.

"Имаме решение на нашите колективни органи, че искаме оставката на това правителство и не само. Смисълът не е те да станат, ние да седнем във властта и да се продължава по старому. Смисълът е да се промени моделът на управление", каза Корнелия Нинова.

"Не мисля, че има изобщо повод, не е подходящ моментът, защото избори ще има редовни следващата година", каза Десислава Атанасова.

Нинова беше лаконична за думите на премиера, че президентът го е следил с дрон.

"Вицове не бих искала да коментираме", каза Корнелия Нинова.

ДПС очакват участниците в скандалите да изяснят какво се случва.

"А не да си разменят дроновете и ред други процедури, които са много несериозни и е жалко за страната", каза Рамадан Аталай от ДПС.

НФСБ отказаха коментар по темата. "Просто няма да коментирам", каза Валери Симеонов. .

От Воля призоваха политиците да се занимават с реалните проблеми.

"Всички политически формации да спрат с тази гнусна компроматна война ли, битка ли. Считаме, че политиката в България стигна дъното", каза Веселин Марешки.

Според "Воля", скандалите още повече ще отвратят хората от изборите.