Централната избирателна комисия публикува окончателните данни от първия тур на местните избори в София. При обработени 100 процента от протоколите на секционните избирателни комисии в Столичната OИК, Йорданка Фандъкова получава 36.37 процента от гласовете, а Мая Манолова е с 27.79 процента.

Кандидат-кметът на ДБ Борислав Игнатов е с 12.20 процента, а Борис Бонев от "Спаси София" с 10.77 на сто от гласовете.

Според социолозите Андрей Райчев и Цветозар Томов за балотажа в неделя Йорданка Фандъкова остава фаворит, а Мая Манолова има резерв от 10-15 000 гласа.

По думите на Райчев, цитиран от bTV, единствено има едно несъответствие между съотношението между първата и втората политическа сила и резултата.

"Главното впечатление от изборите е купуването на гласове и корпоративният вот, има цели секции, в които се гласува 90 на сто, в София в цели райони има ГЕРБ - 2000, другите общо 200, това е очевидно купено", посочи той.

"Вижте профила на госпожа Фандъкова и ще видите какви са гласоподавателите - това са по-заможните хора с по-високо образование, а тя води всички останали кандидати по процент на хората с начално образование, които са гласували за нея", обясни още Райчев.

Според Цветозар Томов практиките с купуването на гласове се разширяват, но няма невинни партии в това. "Купуват гласове всички партии - където могат и колкото могат. Не бих го приписал на определена партия, а на политическия манталитет на българите", коментира социологът. Според него водещата партия в купуването на гласове не е нито ГЕРБ, нито БСП, а ДПС.

Единственият лек срещу купуването на гласове е хората да излязат и да гласуват, посочи Андрей Райчев. "В София купените гласове са между 10 000 и 20 000, те ще се решаващи, ако не излизат хората да гласуват. Властта купува по-лесно гласове, но аз обвинявам сериозно негласуващия човек", каза още Райчев.

В гласуването за общински съветници, Местната коалиция ГЕРБ(СДС) получава 131 536 гласа, или 32.68 на сто от общия брой; "БСП за България" - 72 667 гласа, или 18.05 на сто; "Демократична България-Обединение"(ДА България, ДСБ, Зелено движение) са получили подкрепата на 58 442 души, или 14.52 на сто от действителните гласове; за независимия Борис Бонев са гласували 42 759 души, или 10.62 на сто от пуснатите бюлетини; за ВМРО-Българско национално движение са гласували 19 407 души, или 4.82 на сто от гласовете; а партия "Атака" е получила 7530 гласа, или 1.87 на сто от бюлетините.

В изборите за районни кметове балотаж ще има в повечето райони, като в почти всичките водят представителите на ГЕРБ (СДС). Изключенията са район "Изгрев", където с преднина от 62 гласа е кандидатът на "БСП за България" Делян Георгиев, и район "Средец", в който води Трайчо Трайков от "Демократична България-Обединение", за когото са гласували 4861 души, или 38.19 на сто.

Избрани са само кметовете на район "Банкя" - там Рангел Марков от Местната коалиция ГЕРБ(СДС) получава 2616 от гласовете, или 61.83 на сто от бюлетините, и на район "Кремиковци", където независимата Лилия Донкова е получила подкрепата на 3909 души, или 60.37 на сто от действителните гласове.