В интервю за БНР той подчерта, че прокуратурата го обвинява не че е продал акциите, тъй като по закон той няма такова право, а за това, че е разрешил на Агенцията за приватизация да извърши продажбата, която от своя страна ги е "продала на по-ниска цена, отколкото сега някой е изчислил, че е трябвало да бъде".

Прокуратурата внесе в съда вчера обвинителния акт срещу Трайчо Трайков и Симеон Дянков. По него има още четирима обвиняеми, сред които е и издателят Иво Прокопиев.

Обвиненията са свързани с приватизацията на миноритарния пакет от акциите на ЕВН през 2011 г.

"Аз съм абсолютно сигурен, че няма смисъл това, в което те ме обвиняват. Те казват, че аз, давайки разрешение за продажбата, съм знаел, че цената ще е такава, която след няколко години няма да им се хареса. От друга страна, прокуратурата никъде в обвинението не казва, че е трябвало да направя нещо друго", обясни Трайков.

Той обаче не смята, че това означава, че съдът ще го оправдае бързо, а напротив. Трайков прогнозира, че делото ще се проточи, тъй като заради последните законодателни промени делата от този тип ще се гледат от Специализирания съд, а не от Софийския градски съд.

Бившият министър прогнозира още, че съдът ще върне делото в прокуратурата и от там то ще бъде внесено в Наказателния съд, където е възможно да продължи "много-много години".

"Аз не съм извършил закононарушение и не съм имал възможност, дори и да искам, тъй като по закон нямам тези права", каза в заключение Трайчо Трайков.