По-рано днес той беше привлечен като обвиняем заради това, че е настоявал директорката на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) доц. Асена Стоименова да назначи за свой заместник посочен от него човек. Тя отказала, защото той имал бизнес, свързан със здравеопазването, и би бил в конфликт на интереси на този пост, след което получила заплахи, след което получила заплахи.

От прокуратурата коментираха, че на този етап Семерджиев се отказва от правото си да дава обяснения.

Малко по-късно, в изявление, публикувано на сайта на МЗ, служебният министър заяви:
 
"След встъпването ми в длъжност установих, че от аптечния сектор постъпват множество сигнали за недостиг на инсулин, антикоагуланти, противоепилептични, противоревматични и други лекарства. И към момента граждани продължават да подават информация, че в техните населени места доставките на инсулин от много време са нередовни или дори липсват. Основните причини са т.нар. „изкупвачески“ дейности и паралелен износ".

По думите на Семерджиев това е свидетелство, че ИАЛ не е изпълнила добре своите функции, а проверка установила, че от години се управлява еднолично и без зам.-директор.

"В разговор през февруари с директора на ИАЛ - Асена Стоименова, предложих кандидатура за зам.-директор, а впоследствие изисках да се извършат съвместни проверки на ИАЛ, НЗОК и НАП по инициатива на МЗ. На г-жа Стоименова не е искана оставката, изрично й бе предложено да провери подадените документи за поста зам.-директор и ако има доказателства за конфликт на интереси, да не назначава предложеното лице, за което да ми докладва на 27.03. – нещо, което тя не изпълни, а вместо това е подала сигнал в прокуратурата", допълва министърът.

Според него, в течение на повече от месец, чрез различни канали, Стоименова организирала масиран натиск върху него да не бъде сменяна от поста, който заема – заплаха, каквато не е съществувала.

Семерджиев отбелязва, че ИАЛ е второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването и той има ясни правомощия по закон, съгласувано с министър-председателя, да определя директора. Нормативно задължение на директора на ИАЛ е да назначава зам.-директор само след съгласуването му с министъра.

"Призовката от Софийската градска прокуратура получих един ден след като МЗ официално оповести на сайта си, че вследствие съвместните проверки с НЗОК и НАП за изкупваческата търговия с дефицитни медикаменти, сигналите за недостиг на лекарства са намалели с около 70%", завършва позцията на Илко Семерджиев.