В първото работно заседание на Общинския съвет в Пловдив бяха избрани седем заместник-председатели. Съгласно правилника за организацията и дейността на Пловдивския общински съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация всяка група може да излъчи свой представител за заместник на председателя.

С няколко решения за заместници на председателя Атанас Узунов бяха избрани Радослава Ташкова от групата общински съветници на ГЕРБ, Добромира Костова от "Продължаваме промяната - Демократична България", Стефан Послийски от "Съединени за Пловдив", Савина Петкова от "Браво Пловдив", Елена Грозданова от "Възраждане", Илия Гатев от "БСП за България" и Димитър Арнаудов от "Има такъв народ".

Заместник-председателите на Общински съвет подпомагат председателя при упражняване на неговите функции и правомощия, като могат да изпълняват отделни функции и правомощия на председателя, когато той им възложи това писмено и персонално.

В началото на сесията общинските съветници Александър Ракшиев, Илия Гатев и Веселин Маневски положиха клетва. Първите двама отсъстваха от първото заседание, а Маневски заема мястото на Иван Стоянов, който бе назначен за зам.-кмет на община Пловдив.

Заседението започна с изказвания на председателите на част от политическите партии.

Първи взе думата Йордан Илиев от ГЕРБ, който благодари на пловдивчани за гласуваното доверие.

"Надявам се политическите страсти да са зад гърба ни, а мисълта за Пловдив да е наш приоритет. Да работим за това, да бъдем културна столица на България и Европа, да подобрим услугите, да надградим зелената система, с грижа за всеки район, всеки квартал, всяка улица", каза Илиев.

Председателят на групата на ПП-ДБ Николай Гюров, който подчерта, че началото на това управление на Пловдив е белязано с жълт картон, тъй като голяма част от пловдивчани не са гласували.

"Ниското доверие може да бъде излекувано единствено чрез реални усилия за реформи и прозрачно управление. Това означава да се фокусираме върху решаване на градските проблеми, а не да ги задърлбочаваме", подчерта Гюров.

Той подчерта, че групата на ПП-ДБ ще бъде ясна опозиция на управлението, защото тяхната политическа оценка е, че "ГЕРБ са опасни за града".

"Ще следим за всяка нередност и ще я изричаме на висок глас", категоричен беше Гюров. ПП-ДБ ще настоява за децентрализация на финансите от Община Пловдив към районните кметства.

Калин Милчев от групата на "БСП за България" подчерта, че столетницата има нова група, тъй като в предходния местен парламент тя не е била политически представена.

"Обикновеният човек, децата, устойчивото развитие на града, зелената система, транспорта, грижата на хората в неравностойно положение, са нашите разбирания за грижа", каза Калин Милчев, който е председател на групата на "БСП за България".