Новият кмет на Пловдив Костадин Димитров назначи първия си заместник, съобщиха от общинската администрация.

Това е Пламен Панов - заместник-кмет по култура, археология и туризъм, който поема ресора за втори мандат.

Сред успехите по време на първия мандат в ресора на заместник-кмета Панов са спечелването на титлата "Най-добра европейска дестинация" за 2022 г. в 13-ото издание на класацията European Best Destinations, в която градът зае първо място и в категориите "Най-добра културна дестинация в Европа", "Най-романтични дестинации в Европа", "Най-добри винени дестинации в Европа", малко по-късно през същата година бе обявен и за "Най-добрата дестинация в България". Сред приоритетите му бе работата по проектирането на обекта "Античен форум на Филипопол - Изток и Юг" - археологическата зона, разположена между Централна поща, хотел Тримонциум и бул. Цар Борис III, подготовката и финализирането на проекта за ремонт на емблематичната сграда на кино "Космос".

Други успешно реализирани инициативи на Панов са спечеленото безвъзмездно финансиране в размер на 781 550 лева по проекта "Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места", в който са включени 7 културни институции, проектът "Занаятчийско училище за деца в Старинен Пловдив" в партньорство с Регионална занаятчийска камара, реставрацията на емблематични къщи в Стария град, сред които - Къща Павлити и къщата на Верен Стамболян и археологическите проучвания на Голямата могила в район Южен. Изключително важна част в работата бяха и надграждането и обогатяването на културния живот на Пловдив до непознати за българския град мащаби след избирането на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година и реализацията на считания за най-богат и разнообразен в страната Културен календар на града, посочиха от общината.

Пламен Панов е бил началник на отдел "Европейски програми и проекти" в Министерство на културата, а преди това е работил като главен експерт в същия отдел.

От 2016 до 2018 г. работи като главен експерт "Бизнес развитие и международно сътрудничество" в отдел "Развитие и международно сътрудничество" в Община Пловдив, където отговаря за подготовката, разработването и представянето на общинските проекти за финансиране по национални и оперативни програми, програми на Общността, на международни организации и финансовите институции.

Пламен Панов притежава образователна степен магистър по европеистика, която защитава в престижния King's College London. Бакалавър е по международни отношения с почести, валидиран от Уелски Университет, Уелс Американски Колеж в Солун. Говори английски и гръцки език.