Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция във връзка с информацията за временно замразяване на плащания по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

По рано днес стана ясно, че ЕС е изпратил до правителството остро писмо относно еврофондовете в Сектор "Образование". Ресорният служебен министър Николай Денков поиска оставката на ръководителя на управляващия орган на програма "Наука и образование за интелигентен растеж" Цветана Герджикова.

„Бихме искали да коментираме една лоша новина за България. Това е замразяването на плащанията по програма образование, каза Нинова.

Тя припомни, че БСП е предупреждавала още през декември и януари за тази опасност.

„Дойде време "Г-жа Лъжа" (така я наричаше лидерът на ГЕРБ - б.р.) да пита за истината. Защо, г-н Борисов, на 10 февруари получаваме писмо от ЕК, в коeто се казва, че замразяват плащанията за следните нарушения: половината от проверените операции са в нарушения по тази програма, липса на прозрачност, липса на конкуренция по избор на външни експерти“, попита Нинова.

Тя добави, че програмата е спряна и заради съмнения за измами.

Скандалът за тези фондове избухна миналия месец, след като в медиите излезе писмо на бившия вицепремиер по еврофондовете Томислав Дончев до бившия образователен министър Меглена Кунева за опасност за спиране на парите по програмата.

„Къде е сега истината? Предупреждаваме, че такова нещо ще последва, казвам го с болка за България, по програма „Околна среда“, Програмата за морско дело и рибарство, Фонд „Вътрешна сигурност“ Фонд "Убежище, миграция и интеграция", посочи Нинова.

По думите ѝ България не е изпълнила 12 от 45 предварителни условия на ЕК, а срокът за тях е изтекъл в края на 2016 г. „Т.е. по време на управлението на Бойко Борисов“, заяви Нинова.

„Да се знае отсега, че ако последват и следващи спирания на пари, ще се дължи на управлението на Бойко Борисов. Кой ще понесе политическата отговорност, питаме днес“, попита още лидерът на БСП. Нинова посочи, че Борисов е заявил, че ако някой вкара повече пари от него в страната, ще му ръкопляска прав 30 минути. „Какво ще направи заради това, че хора в неговото управление отнеха на България 350 млн. лв. Търсим политическа отговорност за замразените плащания по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ и предупреждавме за последващи санкции по други програми", заяви Нинова.