"Вече заявихме, че сме против прибързаното законодателство, предлагано от ПП. Този тип политическо поведение създава само проблеми, а не дава решения" - отговориха от ГЕРБ на писмото, изпратено от ПП.

"Припомняме, че през последните 4 години имахте множество възможности да приемете законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Година и половина кабинетът "Петков" имаше и пълно мнозинство в Народното събрание по време на управлението Ви с БСП и ИТН - време е да отговорите защо тогава не приехте въпросните закони и не осигурихте на България 10-те милиарда от ПВУ. Прехвърлянето на отговорността в момента заради липсата на действия от Ваша страна е манипулативно и не отговаря на истината", заявиха от партията на Борисов.

От вчера насам тече размяна на публични реплики между ПП-ДБ и ГЕРБ след като Кирил Петков обяви, че изпращат "джентълменско писмо" до партията на Борисов с включени в него три условия за евентуално започване на преговори за общо управление след изборите. Те касаят Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и гласят: 

"...Както знаете, още през октомври миналата година Народното събрание имаше пълна готовност да приеме три законодателни акта, които са нужни, за да получи България второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Продължаващото отлагане и нежелание за приемане на тези актове поставя под риск влизането на 10 милиарда лева европейски средства в българската икономика, забавя икономическия растеж и подобряването на различни сфери от живота на българите.

1. Закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения

С този закон защитаваме хора, които подават сигнали за корупция. Това, което ГЕРБ искаше, беше законът да важи за сигнали относно престъпления, извършени след март 2021 г., за да не засяга времето на управление на ГЕРБ. Европейската комисия обаче категорично подчерта, че такива ограничения са недопустими. Ето защо внесеният законопроект дава защита и на лица, подаващи сигнали за корупционни практики преди 2021 г..

2. Закон за несъстоятелност на физически лица (внесен в 48-ото Народно събрание на 4 ноември 2022 г., в 49-ото Народно събрание на 13 април 2023 г. и в 50-ото Народно събрание на 25 юли 2024 г.).

След над 12 години отлагане, в предходното Народно събрание този законопроект беше приет на първо четене и работна група от депутати и експерти от всички заинтересовани страни работи над 5 месеца по довършването му. Въпреки това не се стигна до гласуване на второ четене и България остана единствената страна в ЕС без подобен закон. Ние знаем, че партия ГЕРБ имаше разговори с колектори, както и с други участници във финансовите пазари, чиито интереси се засягат от законопроекта. Време е обаче да осъзнаете реалността - има много добросъвестни хора в България, които са в невъзможност да платят своите кредити и задължения и имат нужда от втори шанс.

3. Правила за попълване на състава на Комисията за противодействие на корупцията (внесени в 48-ото Народно събрание на 19 октомври 2022 г., в 49-ото Народно събрание на 26 април 2023 г. и в 50-ото Народно събрание на 28 юни 2024 г.).", написаха до ГЕРБ от ПП-ДБ.