Не е играчка самолетът, бронираната машина, фрегатата,това е гаранция, че всички тези социални права, които държавата осигурява, може да ги защити на територията на страната ни. Обединени патриоти категорично подкрепят боеспособността на армията и се надяват в Народното събрание да има консенсус, не защото го иска НАТО или друга сила, а заради отговорността пред сънародниците ни. Това обяви от името на парламентарната група Искрен Веселинов.

Реакцията е в отговор на изказването на лидера на "Воля" Веселин Марешки срещу проектите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, одобрени от правителството, за закупуване на основна бойна техника и нападките му в тази връзка към по-малкия коалиционен партньор в управлението.

От парламентарната група поискаха и санкция за Марешки, защото от трибуната на НС си е позволил обидни квалификации срещу министър Каракачанов.

Изявлението си Веселинов заяви, че покрай джендър идеологията политиците са започнали да си сменят не само пола, но и убежденията, предизборните си програми. Следим творческите превъплъщения на Марешки, който през последните месеци прави остри пируети в политическото пространство, изведнъж, както е бил натовец става антинатовец, както е бил за модернизация, се оказва против, както е бил за бизнеса, се оказва защитник на пенсионерите, отбеляза депутатът. И подчерта, че за патриотите въпросът за превъоръжаването е въпрос на национална сигурност и на национална чест.

България ще я има, докато я има Българската армия, категоричен е Искрен Веселинов. Насреща обаче имало опити за дребнави заяждания като в същото време се пренебрегват или умишлено не се забелязват усилията на сегашното правителство и на вицепремиера Каракачанов в няколко посоки.

На първо място, армията може да бъде двигател на икономиката. Не отидохме и не напазарувахме по каталога на някоя чужда фирма, за да изтекат парите някъде на Запад, напротив като управление имаме намерение да поставим условие за максимално изнасяне на производството на военните машини в България, максимално приложение на офсет т.е. една допълнителна инжекция в икономиката и допълнителна възможност за отбранителната ни индустрия, разясни представителят на Обединени патриоти.

От името на групата Искрен Веселинов призова този, който е за излизане от НАТО и едновременно да нямаме армия, да обяви коя външна сила му плаща, "актьорите да обявят на кого служат".

В декларацията си депутатът подчерта и постиженията на кабинета "Борисов 3", които са фокусирани най-вече върху образованието, здравеопазването и социалната сфера.

ДПС: Извън НАТО и ЕС няма сигурност

Извън НАТО и ЕС не може да бъде гарантирана сигурността на държавата и на българските граждани, заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев в коментар на искането на "Воля" за налагане на мораториум върху проектите за купуване на нова бойна техника.

Ангажиментите ни към НАТО са ясни - до 2 процента от БВП трябва да се отделят за разходи за отбрана, припомни Цонев и допълни, че е дошло време да се направи този разход за сигурността на държавата и гражданите.

Извън рамките на НАТО ние нито икономически, нито военно-политически можем да гарантираме сигурността на държавата и гражданите, посочи Цонев. Според него средствата за отбрана трябва да се разходват по ясно очертана и приета с консенсус концепция за това как ще изглежда българската армия в рамките на НАТО и за какво ще бъдат разпределени тези разходи. "Към този момент няма такава ясна концепция и разходите се планират ту за самолети, ту за сухопътна техника, ту за нещо друго. Освен това се планират някак си извън рамките на българския парламент", коментира Цонев.

Според него политически изказвания от типа да не се дават пари за самолети, а за пенсии и заплати, са популизъм и злоупотреба с проблемите на хората. "Трябва да се грижим за всичко. Сигурността не се дава даром", подчерта Цонев.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Да се купят ли бронирани машини, изтребители и фрегати?