Председателят на партия "Воля" и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки заедно с депутати от парламентарната група внесоха в деловодството на Народното събрание проект на решение за мораториум върху разходите за въоръжаване.

От "Воля" искат да се спрат проектите "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" и "Придобиване на нов тип боен самолет" - на обща стойност 3.3 млрд. лв.

Подготвена е поредната кражба на българския народ, коментира на брифинг в парламента Марешки. Над 3 млрд. лв. с един подпис са подготвени да бъдат откраднати от здравеопазването, от образованието, от националната сигурност и да бъдат дадени за няколко луксозни играчки, коментира той.

От "Воля" ще поискат оставката на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, ако не бъдат оттеглени проектите за нова бойна техника. Този проект може да събори правителството много по-лесно, отколкото така преекспонираната Истанбулска конвенция, каза Марешки.Призоваваме министър-председателя отново да се вслуша в разума, допълни той.

От "Воля" ще се срещнат с другите политически сили и с правителството, за да обсъдят въпроса. Марешки заяви, че са били подложени на натиск, за да не се противопоставят на този "огромен харч".

"Преди седмица правителството отпусна на военния министър Красимир Каракачанов тези допълнителни 3,3 млрд. лева за бронирана сухопътна техника и за бойни самолети. Огромната сума е предвидена да се изплати от българския данъкоплатец в следващите 10-12 години. Как и откъде се намериха тези пари в държавния бюджет - не стана ясно. Ще припомним, че през 2015г. премиерът Борисов заяви, че такива суми за отбраната няма и че който ги е обещавал, да му каже от коя друга сфера да ги вземе", посочват от партията на Веселин Марешки.

На въпрос как вижда модернизацията на армията Веселин Марешки заяви: "Това нещо не го виждам. Но виждам фалиращи болници. Виждам ограбвани възрастни хора по селата. Виждам липса на достойно образование, липса на достъп до лекарства".

Той допълни, че осигуряване на полицай във всяко село ще струва на бюджета около 50 млн. лв. годишно. Ако не знаят как да изхарчат ефективно парите в полза на българския народ, да се допитат до нас, призова управляващите той. Ще направим допитване до българския народ, до всички лекари, учители, пенсионери по селата - те искат полицай на село, аптека на село, образование и достъп до здравеопазване или искат няколко самолета, заяви Марешки.

"Ако президентът си е летец и това му е мечтата - да купи няколко самолета, и ако това е сделката на неговото избиране, ние останалите - каква ни е ползата от това нещо", коментира още той.