Министрите от предишното служебно правителство Кирил Петков и Асен Василев, които обявиха изграждането на нов политически проект, не са водили разговори за сътрудничество с партия ВОЛТ. Така доскорошният лидер на партията и най-разпознаваемо нейно лице Настимир Ананиев коментира появилите се медийни предположения, че ВОЛТ ще бъде едната от партийте мандатоносители, чрез която бъдещото политическо движение на Петков и Василев ще участва в извънредните парламентарни избори на 14 ноември.

Според Ананиев има само две законови възможности пред Петков и Василев да участват на тези избори. Едната е да се използва конкретна партия, която да припознае личностите и платформата на ексминистрите, а другата е да се формира коалиция от две, три или дори четири партии, в която да влязат граждански организации и така те да се явят на избори.

Ананиев, който се припознава с хора като Кирил Петков и Асен Василев, при възможност за преговори с тях ще препоръча на ВОЛТ да подкрепи проекта им. Той е категоричен, че с този проект се появява възможност за политическа нормалност в държавата, а схващанията за ляв или десен политик вече са клишета. ВОЛТ има прагматичен подход към политиката. Това означава, че в зависимост от проблемите на обществото, те могат да бъдат решавани с леви или с десни политики, казва Ананиев.

  • Какъв е профилът на гласоподавателя, който ще подкрепи новата партия?
  • Достатъчен ли е един мандат от 4 години за да се промени България?
  • Какво позициониране очаква за новата партия в 47-ото Народно събрание?
  • Защо ВОЛТ се отказа от коалицията с "Изправи се БГ" на Мая Манолова?

Отговорите на Настимир Ананиев, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка

Настимир Ананиев е бивш депутат в 43-ото Народно събрание от Реформаторския блок и бивш лидер на партия ВОЛТ. Женен с две деца. Завършва първото си висше образование в Ирландия. Има EMBA образование от Американския университет в България. През 2019 г. завършва "Лидерство, организация и действие" на Маршал Ганц в училище "Кенеди" на Харвардския университет. Завършва и училище за политика "Димитър Паница". В 46-ото Народно събрание ВОЛТ беше част от коалицията около Мая Манолова, но после обяви, че оттегля подкрепата си за "Изправи се БГ".