Мир и дипломация - това е нашият призив, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), свикано от президента, на което бяха разгледани потенциалните рискове и заплахи за националната сигурност в контекста на усложнената среда на сигурност в Близкия изток.

Премиерът смята, че би било безотговорно за всеки, който каже, че няма заплаха за България. Заплаха има за всички страни в света, когато има конфликт като този в Близкия изток, отбеляза Борисов.

По думите му това е бил лесен КСНС и участниците са се обединили около общ текст. Максимална бдителност, внимание, дипломацията трябва да бъде водеща и да се търси траен мир в региона, обобщи министър-председателят.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че МВР е взело мерки, които са адекватни на това, което се случва в момента. Това са конфликти, които се отразяват не само на местата, където възникват, а при глобализацията на света имат отражение и в държави, които са по-отдалечени от зоната на конфликта, коментира министърът и добави, че МВР е взело мерки, отговарящи на ситуацията в момента.

Най-важният извод за мен от получената информация е, че в момента няма пряка заплаха за България и българските граждани от конфликта в Близкия изток, каза след заседанието председателят на БСП Корнелия Нинова, според която конфликтът трябва да се реши по дипломатически път с деескалация на напрежението.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ определи като конструктивно заседанието на КСНС. 

От "Воля" изразиха задоволство след заседанието. Доволен съм, че на заседанието на КСНС се обединихме около формулировката, че в условията на глобализиран и взаимосвързан свят, всеки опит за насилие и агресия има потенциал да предизвика последици с непредвидим характер и мащаб. Това е и нашата позиция на "Воля", коментира народният представител Пламен Христов, който участва в срещата при президента, цитира го пресцентърът на партията.

В свое изявление държавният глава Румен Радев обобщи мненията: ескалация на кризата в Близкия изток застрашава мира не само в регионален, но и в глобален мащаб. КСНС смята, че страните трябва да избягват всякакви действия, водещи към ескалация, като същевременно положат допълнителни усилия за провеждане на ефективен диалог и намиране на мирен изход от ситуацията с дипломатически средства, както и за запазване на постигнатите договорености по ядреното споразумение с Иран, заяви президентът.

Корнелия Нинова от опозицията заяви, че оставките на министрите отдавна трябваше да са факт, но техният вот на недоверие е към правителството. Според нея няма пряка заплаха за България от конфликта в Близкия Изток.

"Изслушахме информацията на службите, на министрите на вътрешни работи и на отбрана. За мен най-важният извод е, че в момента няма пряка заплаха за България и за българските граждани от конфликта в Близкия Изток. Приехме декларация, че конфликтът трябва да се реши по дипломатически път и с деескалация на напрежението", каза лидерът на социалистите.

"На първо четене, акцията на спецпрокуратурата в Перник и в Министерството на околната среда и водите ми изглежда като опит с локални мерки да се потуши една национална криза. Защото проблемът в Перник е само един от случаите, в които има безстопанственост, безотговорност по отношение на управлението на водните ресурси. Знаете, че кризата е в цялата страна. Не чувам нищо да е направено по отношение на боклука, която е втората много важна тема, както и за чистотата на въздуха. Така че ще изчакаме, но проблемът е национален и политически - отговорността трябва да се носи на централно равнище. Оставките на ресорните министри отдавна трябваше да са факт, но нашият вот на недоверие е към правителството. Защото министрите са просто изпълнители на политическата воля на един модел на управление, който доведе до този резултат след 10 години управление на ГЕРБ. Ще подготвим много сериозно мотивите за вота и ще ги представим на колегите от другите парламентарни групи. Това ще стане другата седмица - четвъртък и петък", каза Корнелия Нинова.

Съветът отправи препоръки към МВнР да поддържа постоянен контакт с българските граждани, намиращи се в зоните на напрежение; към МО да предприеме необходимите мерки за осигуряване безопасността на българските военнослужещи, участващи в мисии и операции зад граница.

Участниците в заседанието решиха, че националната позиция, която трябва да се поддържа, е за деескалация на напрежението и разрешаване на кризата с използване на дипломатически средства.