Парламентът прие решение, с което ограничава извършването на определени действия на държавни органи на територията на "Мини Марица-изток" ЕАД

Депутатите решиха да не могат да се извършват разпоредителни сделки с недвижимо имущество и с дълготрайни активи, както и сключване на сделки за изграждане на обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници от частни инвеститори без решение на НС по предложение на министъра на енергетиката. По предложение на ДПС изключение се прави само за отдаване под наем на земеделски земи за земеделски нужди.

"За" гласуваха 196 народни представители. 11 бяха против - 10 от ИТН и 1 от ПП-ДБ.

В мотивите се посочва, че трябва да се запази целостта на терените, собственост на "Мини Марица - изток".

Отхвърлена беше идеята на "Възраждане" за налагане на пълен мораториум.

Повече от два часа и половина продължи дебатът по приемане на проекта на решение. Депутатите се обединиха около идеята за запазване на комплекса и в критиката срещу действията на бившия служебен министър на енергетиката Росен Христов, отказал се от провеждане на търгове, за да преговоря с частни инвеститори за отдаване на концесия на земи на територията на трите рудника, предаде БНР.

Депутатите обаче решиха да отхвърлят първоначалното предложение на "Възраждане" за налагане на пълен мораториум за всякакви сделки с активи, недвижимо и движимо имущество на "Мини Марица-изток", защото това би било противоконституционно и заложиха това да може да става с решение на НС по предложение на министъра на енергетиката.

Вносителят на предложението Искра Михайлова от "Възраждане" обясни аргументите им против тази промяна:

"Ние нямаме доверие на настоящия Министерски съвет. Ние нямаме доверие на настоящата тройна отново коалиция с финансов министър Асен Василев, който има афинитет да се разпорежда с енергетиката на България. Този филм вече сме го гледали и беше скоро. Не сме го забравили".

Въпреки това от "Възраждане" подкрепиха финалния текст. От БСП също гласуваха "за", въпреки че критикуваха намесата в работата на изпълнителната власт.

"Ние на това министерство му казваме всичко: сутрин, обед и вечер какво да правят. Имаме разделение на властите. Има достатъчно решения на НС, които гарантират нормалното функциониране на "Мини Марица - изток". Факт е, че липсата на енергийна стратегия ограничава работата на правителството", каза Драгомир Стойнев от БСП.

За ГЕРБ запазването на мините и хората там е кауза, декларираха от партията.

"Защо се налага да разглеждаме мораториум, защото имаше желание от служебния министър Росен Христов за терените. Той договорил разпределението на терените в кабинета си, си призна, че е извършил престъпление. Сега ще запазим региона като енергиен и индустриален център. Апетитното в тези терени е, че те имат свързаност", каза Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

Според Искрен Митев от ПП-ДБ "президентът Румен Радев е започнал да плаща за кметове с определени земи за местните избори, към които се стреми". "Имаме добър мотив да попречим на Радев да си купува влияние", каза Митев.

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" обвини управляващите, че имат лобистки интереси, за това прокарват поправки в първоначалния текст.

"В ПП има хора в тоя сектор, в тоя бизнес. Лични лобистки частни депутатски интереси светят като крушка в тъмното", каза Йорданов от ИТН.

Споменатият от него Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната-Демократична България" декларира, че никога не е имал бизнес-интереси за изграждане на фотоволтаични проекти там:

"Не съм участвал в никакви фотоволтаици. Категорично също заявявам, че единственият интерес в това, което правим днес, е да се запазят тези терени, да има цялостен подход, стратегия. Напълно сме наясно всички какво очакват тези хора от нас и те го очакват доста дълго време вече", заяви Рибарски.

"Предложените редакции допълват всичко онова, което има в решението", каза Рамадан Аталай от ДПС.

"Винаги съм бил против мораториумите. Решенията ще бъдат допълнителния контрол върху изпълнителната власт при взимането на разпоредителни решения за Маришкия басейн", заключи депутатът.