Лидерката на БСП Корнелия Нинова каза на президента Румен Радев, че няма да подкрепи първия мандат на ГЕРБ, но социалистите са готови да разговарят за правителство с втория мандат на "Продължаваме промяната". Темата за съставяне на правителство, която беше предмет на консултацията с петата по големина парламентарна група, бе изместена от спор между двамата по другите въпроси - бюджета за догодина, покупката на нови изтребители и по-дългото време, което Радев отпусна на партиите, зада постигнат диалог за кабинет преди връчването на първия мандат.

Радев и Нинова не скриха различното си виждане по всички основни въпроси, макар че консултацията започна любезно и с комплименти от страна на държавния глава.

"БСП е партия с дългогодишен опит и в парламентаризма, и в управлението на страната, затова е от важно значение как вижда вашата партия преговорите и диалога в НС", попита в началото на разговора Радев.

"Вие бихте ли подкрепили изобщо и при какви условия първия мандат? Ако счетем, че той е неуспешен и отидем към втория, бихте ли се включили отново с предишните си коалиционни партньори в управлението на страната?", поинтересува се още президентът. Румен Радев постави и други важни въпроси пред парламента, като законите, свързани с Плана за възстановяване, постави на дневен ред попълването на различни държавни органи от НС с изтекли мандати и други задачи.

"Смятаме, че сериозни разговори за кабинет, ще започнат след връчването на първия мандат", каза Нинова и обяви, че времето за разговори на партиите, които е дал президентът, е било загубено. Тя отсече, че партията й няма да подкрепи първия мандат, но е готова да говори за управление с втория, на ПП.

"За нас има три важни задачи - първо, приемане на бюджет със социална насоченост, законите по Плана и трето, надяваме се, успешни разговори за съставяне на редовно правителство. Смятаме, че времето, което ни дадохте досега, е загубено. Поне досега няма резултат за съставяне на правителство, ако такива преговори се водят", обърна се соцлидерката към президента.

"Не мисля, че времето е загубено", не се съгласи Румен Радев. И напомни, че държавният глава не е притиснат от конституционни срокове. 

"Ако не се състави кабинет, това означава, че парламентът трябва да се разпусне в началото на декември. Това означава, че трябва да правим избори края на януари или през февруари", обясни Радев. И изтъкна, че предизборната кампания ще трябва да се прави точно насред коледните празници.

"Времето изтича. И къде да спре този часовник? За разлика от други, аз съм длъжен да мисля и за най-тежкия вариант - ако отидем на предсрочни избори, кога да бъдат те", заяви президентът. 

"Ако стигнем дотам, предполагам, че претенциите ще се върнат обратно към мен - защо съм определил дата за изборите точно по това време, в което вие, партиите, няма как да водите предизборна кампания", аргументира се президентът.

Двамата сблъскаха позиции и за бюджета. Нинова изрази недоволството си, че служебният кабинет не иска да внесе нова макрорамка за 2023, поради което социалистите ще направят предложения за минимална работна заплата от 850 лв., дефиниране на понятието "енергийна бедност" и други социални мерки.

Президентът заяви, че дори депутатите в парламента да не внесат нов бюджет, служебният кабинет ще предприеме мерки, така че да има значителни подобрения в социалната политика. Нинова обаче отговори, че сегашният бюджет отдавна не е актуален заради инфлацията.

Спорът продължи по темата за покупката на нови изтребители.

Президентът настоя да разбере защо Нинова постоянно упреква служебния кабинет и твърди, че ще се купуват "Грипени".

"Няма нищо за "Грипен", непрекъснато говорите за това в парламента", поинтересува се Радев какво има предвид Нинова, като го повтаря. Той я упрекна, че противопоставя модернизирането на армията ни на социалната политика.

Соцлидерката визира решението на служебния кабинет. Нинова отрече да противопоставя социалната сфера на парите за отбрана, а обясни, че на този етап не било належащо да купуваме нови самолети за бойната авиация.

"Служебният кабинет внесе в парламента одобряване на новия инвестиционен проект за новите 8 Ф-16. Това ни даде повод да твърдим, че не е моментът. Вашият министър на отбраната твърди, че са поискани оферти от няколко държави за самолети "Грипен", това е официална информация. Това ни даде повод да твърдим, че сега не е моментът да има такива харчове, че предпочитаме тези пари да отидат за социална политика.", отговори Корнелия Нинова.

"Това не са наши, а са ваши предложения", каза за изтребителите президентът, като припомни, че решението бе взето от правителството на четворната коалиция, в което соцлидерката беше вицепремиер.

Румен Радев изреди фактите, а именно, че преговорите за новите Ф-16 са били водени от "вашето правителство".

"Договорът е подготвен от вас - и договорът, и проектът. Това е продължение на вашата политика. Относно "Грипените", на 1 юни вашето правителство изпрати писма до САЩ, Нидерландия, Испания, Франция, Италия, Швеция с въпрос за лизинг на самолети, втора ръка. Възможно най-евтиното и най-бързо за реализиране. Тази кореспонденция продължава. Към момента няма никакви "Грипени", нито Ф-16, защото ни беше отказано. Искам да ви успокоя, нищо няма към момента, нито решено, нито предложено", обясни Радев на Нинова. И повтори, че единствено парламентът ще реши дали е целесъобразно.

Президентът призова лидерката на БСП към по-спокойно и рационално говорене по темата. 

Тя пък му опонира, че министрите на БСП са гласували против покупката на новите изтребители в предишния Министерски съвет, както и депутатите в парламента. 

"Това донякъде обяснява и защо правителството не успя да удържи властта", заключи Радев.

"Друга е причината, не е тази", отново репликира соцлидерката.

След като излезе от "Дондуков" 2 Нинова посочи, че са имали някои различия с държавния глава, като коментира, че в това нямало нищо страшно. Соцлидерката повтори, че БСП е срещу покупката на нови самолети сега.

"С президента доуточнихме някои детайли по важните за нас теми, особено разговора за бюджета. Президентът увери, че служебният кабинет ще помисли, за увеличаване на минималната работна заплата на 850 лв. Вероятно ще трябва да мине през бюджет, но това го отчитаме като добър резултат от срещата", обобщи Нинова, като установи, че е налице промяна в позициите.

"Няма да подкрепим мандат на ДПС и "Възраждане", ако третият е при тях. В зависимост от това на кого президентът го връчи, ще се съберем на консултации", уточни още соцлидерката, след като повтори, че първият мандат на ГЕРБ няма да получи подкрепа от БСП.

Консултацията на президента е поредната, която предприема държавният глава с парламентарните политически сили, преди да пристъпи към връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.

Радев вече проведе срещи с ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС и "Възраждане".

Радев започна консултациите в края на октомври и разреди срещите с политическите сили до една на седмица. Още в началото на кръга консултации държавният глава обоснова намерението си да не бърза с връчването на мандатите, за да има време парламентът да свърши важната работа, която стои пред него, а и да даде време на партиите да изградят конструктивен диалог помежду си и да работят заедно за решаване на кризите. 

След срещата с БСП остава президентът да насрочи консултации с "Демократична България" и "Български възход". Едва след това президентът ще връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС, за да опитат да сформират правителство.