Парламентът прие доклада за дейността на временната комисия за подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството на Кирил Петков. Докладът ще бъде изпратен на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и на Министерския съвет (МС) за запознаване и предприемане на действия в рамките на компетенциите им. Допълнително бе решено да бъде изпратен и на МВР. 

129 депутати от ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход" одобриха доклада и допълнителното разследване по казуса, само от ПП бяха против заедно с шестима депутати от "Демократична България". Останалите шестима от ДБ гласуваха с "въздържал се". Така общо "против" бяха 54 народни избраници, а 8 се въздържаха.

За подписването на меморандума не е била уведомена ДАНС и не е била направена проверка на фирмите, които са ответната страна, сочат изводите в документа. Според доклада това излага на риск енергийната и националната сигурност на страната.

В заключенията се посочва, че с подписания меморандум, определен като необвързващ, са поети ангажименти, с които се дава възможност на фирмите, страна по него, да имат съществена роля при определяне посоката на развитие на стратегическия за българската икономика и националната сигурност сектор енергетика. По този начин са създадени потенциални условия за настъпване на риск за енергийната, респективно националната сигурност на България, прочете заключенията председателката на временната комисия Десислава Трифонова от ГЕРБ.

В доклада се посочва още, че клауза в меморандума дава възможност на някоя от фирмите да предяви претенция към България в следващите две години, независимо че са предприети действия за неговото прекратяване. Видно от гореизложеното, лицата, подготвили и подписали меморандума, не са защитили в максимална степен финансовите и имуществените интереси на българската страна, се казва още в документа.

Според документа, министърът на енергетиката в правителството "Петков" е създал условия след решението на МС за прекратяване на меморандума неговото действие да продължи, като вместо да изпрати едностранно 30-дневно предизвестие за прекратяване на меморандума, е изпратил писмо, с което предлага прекратяване по взаимно съгласие на страните. Меморандумът не е бил прекратен до 28.11.2022 г., гласят заключенията на временната комисия.

Снимка: Булфото

Представянето на доклада бе последвано от напоителни дебати, по време на които основно спориха ГЕРБ и ПП.

"Днес ставаме свидетели на поредния панаир, който разиграва ГЕРБ в пленарната зала. Една и съща тема се претопля за пореден път", пръв реагира Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната". От ПП подкрепихме създаването на такава комисия, за да изчистят всички факти и спекулации, добави той. "Само папата не повикахме", каза той за проведените изслушвания на заседанията на временната комисия.

"И за да покаже цялостната си некомпетентност, временната комисия, водена от Десислава Трифонова, изисква да изслуша действащи депутати по време на пленарно заседание", подчерта той. Сабрутев повтори за пореден път, че меморандумът не е обвързващ и не следват никакви санкции и неустойки от прекратяването му.

"Към момента на подписване на меморандума няма руски инвеститори в дружеството", категоричен беше Сабрутев. "За пореден път се доказа, че опорките на ГЕРБ за лъжа, поредната лъжа на доказани лъжци.", заключи депутатът.

"ГЕРБ видимо ни вкарват в приказката на Снежанка и седемте борисовки, на седемте лъжи. Имахме възможност да чуем приказката за Снежанка от страната на лъжата, сега трябва да разобличим седемте борисовки, седемте лъжи", обобщи той.

Снимка: Булфото

"Необвързващ бил меморандумът - ами, аз по-обвързващ не познавам! Обвързали сте цялата енергетика", реагира бившата енергийна министърка Теменужка Петкова от ГЕРБ. "Неслучайно логото на вашето управление беше определено с една единствена дума и тя е шарлатания", добави тя.

Десислава Трифонова отвърна на Сабрутев, че ПП лъжат, като показа няколко документа. Според тях планът с меморандума, подписан от тогавашния министър на енергетиката Александър Николов, бил да се "да открадне" целият комплекс "Марица Изток".

Искрен Митев от ПП пък донесе кошче за боклук до парламентарната трибуна и подкани съпартиеца си Сабрутев да метне в него доклада за "Джемкорп" с думите: "За да да можете да оставите този доклад на мястото, на което заслужава да бъде оставен".

Дебатите се разпростряха и далеч извън меморандума. Делян Добрев обвини за пореден път ПП, че са докарали инфлация в страната и са разсипали "Булгаргаз".

"Потребителите обедняха с над 20 милиарда, сиренето стана 23 лева, кашкавалът 32, а вие сложихте директора на МЕТ за директор на държавното дружество "Булгаргаз". 97 млн. е щетата за тези месеци", обвини депутатът от ГЕРБ. По думите му "Булгаргаз" е продавал на МЕТ евтин газ "и МЕТ пуска обратна фактура на "Булгаргаз" с милиони завишена цена".

Снимка: БТА

"Вас ви изпратиха с протести, нас - с аплодисменти", отвърна Асен Василев. И заяви, че когато е бил служебен министър, "хората се палеха през 2013 г." заради управлението на ГЕРБ и цените на енергията.

"Няма да можете да направите правителство, връщайте мандата и не губете времето на България", призова председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Василев отговори, че знае защо депутатката от ГЕРБ е изнервена. "Защото се показа, че в бюджет, в който пенсиите бяха вдигнати повече за една година, отколкото за последните 12 години, в който се увеличиха заплатите на лекарите, учителите, на хората в системата на МВР, в който станаха безплатните детски градини и др. В този бюджет се намериха средства за това, за рекордна инвестиционна програма и дефицитът остана на 3%. Ето къде са парите, където вие крадяхте всяка година", заяви Асен Василев.

Трифонова върна дебата в темата за меморандума, като заяви, че Кирил Петков е крил доклада на ДАНС три месеца

"Кирил Петков и Асен Василев да излязат и да покажат мъжко поведение - да обяснят защо излъгаха и умишлено не са възложили проверката на ДАНС на капиталите на компанията", призова от трибуната депутатката от ГЕРБ. Тя нарече меморандума "параван". "Надявам се да има разследване на прокуратурата, за да стане ясно как двамата са дали цялата енергетика на Руската федерация", заяви Трифонова.

"Господа от ПП, моля да се успокоите, току-що колежката разкри, че сте работили за руските интереси. Няма нищо лошо, че колегите от ПП са работили с корпорациите на Путин. Лошото е, че лицемерничат и управляват с други, които отричат Путинския режим и уж се борят с него, а правят отвън циркове и трупат европалети", реагира Стоян Таслаков от "Възраждане".

"Г-жо Трифонова, сега е последният ви шанс да хвърлите в кошчето този доклад", подкани я отново Искрен Митев от ПП.

"Аз съм възмутена от едно, г-н Митев, то е, че хората няма да видят истинското ви лице, защото данните са засекретени. Вие, персонално, сте заплаха за националната сигурност. Вие сте безродници", отвърна му Трифонова. И заключи, че няма да иззхвърли доклада. Тя беше категорична, че най-накрая от ПП ще си понесат както политическата, така и наказателната отговорност.

"Истинската заплаха за националната сигурност сте вие, нито веднъж не признахте грешките си. Признайте си - да, крадохме", репликира Искрен Митев по адрес на ГЕРБ. "Този доклад е пълна измислица. 175 страници пълни глупости, хвърлете го в кофата", препоръча той. 

Снимка: БТА