Парламентът прие предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за възобновяване на търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене.

"За" гласуваха 172 народни представители, 14 бяха "против", а двама се въздържаха. Против рестартирането на АЕЦ Белене изненадващо се обявиха от ДПС.

Управляващи и опозиция влязоха в остър спор за бъдещето на АЕЦ "Белене", въпреки че и двете страни са на мнение, че проектът трябва да има бъдеще. От БСП смятат, че предложенията на ГЕРБ "връзват ръцете" на енергийния министър да преговаря с бъдещ инвеститор. ГЕРБ пък са против пълно падане на мораториума преди да има реален интерес.

Другата разлика в двете позиции засяга държавните гаранции. От БСП настояват за по-сериозна държавна намеса, а от ГЕРБ са твърдо против държавни пари за централата.

Според решението парламентът възлага на енергийния министър да търси възможности за реализация на проекта, съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип, без държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно дружество.

С приемането на решението депутатите възложиха на министъра да организира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори. А до 31 октомври- да предприеме действия за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структурирането на проекта.

Теменужка Петкова ще бъде задължена да информира депутатите периодично за предприетите действия и резултатите от преговорите.

От ГЕРБ препоръчват МС да предприеме действия по отмяна на решението за спирането на "Белене" при поставените в решението условия. Проекторешението беше прието от Комисията по енергетика вчера.