34-годишният Никола Минчев сътвори истинска сензация, като оглави Народното събрание в 47-ото му издание. Той се превърна в най-младия му председател досега в новата ни история, като само Стефан Стамболов през 1884 г. е бил по-млад от него с четири години.

Корпоративният юрист беше изборът на "Продължаваме промяната за поста" и досега бе неизвестен за широката публика, освен като водач на листата на партията в Перник.

В първото си изявление пред парламентарните журналисти Минчев призна, че номинацията му е лично предложение на Кирил Петков. Той е бил човекът, с когото е провел първия разговор относно идеята да оглави парламента.

От постовете на Никола Минчев в социалната мрежа личи, че допреди да се влее в редиците на ПП, е бил фен на тъй наречената "градска десница" в лицето на Реформаторския блок, а преди това и на "Демократична България", както и поддръжник на протестите срещу управлението на ГЕРБ.

34-годишният корпоративен адвокат обявява именно в профила си във Фейсбук решението си да се впусне в политиката през листите на партията на Кирил Петков и Асен Василев.

Той интерпретира и по свой начин поуката от "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски, като моли приятели и съмишленици да го свалят на земята, ако се самозабрави.

"Привет,

Както повечето от вас знаят, вече съм част от екипа на "Продължаваме Промяната". Конкретно за изборите на 14.11.2021 г. ще бъда водач на листата ни в МИР 14-Перник и в МИР 24-София ще участвам под номер 3.

Ще бъда кратък, защото дългите Facebook постове не са моят стил. Захващам се с това начинание с желание да свършим добра работа, която да е от полза за всички. Ако в някой момент ви се стори, че съм го забравил, напомнете ми го!

Телефонът ми е винаги отворен - и за въпроси, и за коментари от всякакъв характер - защо "Продължаваме Промяната", защо сега и т.н. Изброяването е примерно, сигурен съм, че имате и доста сложни. Насреща съм.

Поздрави и до скоро,

Никола

Това си кредо той изведе и по време на първия си брифинг пред медиите в парламентарните кулоари.

"Тепърва ще трябва да свикна с този статут, охраната е голяма разлика. Надявам се, че няма да повлияе на личния ми живот. И ще направя всичко възможно да не ми повлияе и да остана същият човек, който съм", каза Минчев.

"Не се чувствам с нещо по-голям от останалите депутати. Най-важното е, че сме равни - всеки от нас има еднакви права и задължения, всеки има своите компетентности", допълни още той по отношение на личното си възприятие за поста.

Похвали и заместниците си на председателската банка.

"Екипът е доста сериозен, хора с доста сериозен опит са до мен. На председателската банка също се чувствам уверен и ще разчитам на тях", каза още Минчев, като допълни, че би се съветвал с предишния шеф на 45-ото и 46-ото НС Ива Митева.

Юристът е работил близо 10 години в кантората "Джингов, Гугински, Кючюков и Величков", която напуска на 15 септември, предвид, очевидно, захващането си с политиката.

Сферите му на работа като адвокат са недвижими имоти, енергетика и общо корпоративно право.

Немалко години - цели пет, е прекарал на улица "Позитано", но не с номер 20, а в сградата на най-престижната езикова гимназия в столицата -91-ва Немска. Владее и английски език. Следва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Млад, но от 6 години женен за пловдивчанката Силвия. Красивата му половинка пък е фен на "Демократична България", личи от профилната й снимка в мрежата, поне до датата 7 август т. г.

Не е ясно дали съпругата се преориентирала към политическата сила на съпруга си, или просто е решила да не демонстрира политически пристрастия в знак на коректност към новата кариера на Никола Минчев.

Или пък няма драма в мирното съжителстване между ПП и ДБ, времето ще покаже.

Минчев призна още пред медиите, че през годините е ръководил екип в адвокатската си практика, но не и толкова голям, колкото сега му се налага.

"Екип от 240 човека не съм ръководил досега, но за всяко нещо има първи път", показа решимост новият парламентарен шеф. И не се зарече да се втурва да прави промени в администрацията на парламента преди да е опознал новото си работно място. Даде заявка още да следва правилника на НС, който предстои да бъде изготвен, и да не допуска да има нападки в залата.

Едно е видно засега - начело на българския парламент застана млад, умен, красив, образован, но в най-престижните учебни заведения на родината, а не в Харвард, подхванал здраво кормилото на пленарната зала още от първата минута от сядането му на трибуната. Поне това са първоначалните впечатления от новия парламентарен председател Никола Минчев, демонстрирал делови стил и прагматичен подход без лирически отклонения - вероятно нещо типично и за зодията му "Дева".