Министърът на отбраната в служебния кабинет Георги Панайотов каза на пресконференция във военното ведомство във връзка с модернизационния проект за новите модулни патрулни кораби за Военноморските сили /ВМС/, че сделката за купуването на корабите е приключила, но предстои задължително сделка за боеприпасите, която е на сериозна цена.

Панайотов каза, че корабите са купени, но без боеприпаси, като му е било обяснено, че това е нормален процес. Но мисля, че е важно да се знае, че предстои проект за купуване на боеприпаси за двата кораба, каза министърът и добави, че приблизителната цена на тези боекомплекти варира между 400-500 милиона и един милиард лева.

Не можем да планираме купуване на боеприпаси преди да е ясна конфигурацията на двата кораба, преди да се сключи договорът не може да се планира купуването на боеприпаси, коментира началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който участва в пресконференцията. Доставката на боеприпаси не е еднократен, а непрекъснат процес, обясни началникът на отбраната и добави, че до получаването на първия от двата кораба през 2025 г. процесът по придобиване на боеприпаси ще върви паралелно. Не е задължително да придобиваме няколко боекомплекта, ще се съобразим с финансовите възможности. Можем да си позволим да бъдем гъвкави, но да осигурим достатъчно отбранителен потенциал, каза адмирал Ефтимов. По думите му ще водим преговорите за доставка на боеприпасите, защото фирмата доставчик на корабите не може да ги осигури. В договора има заложени вид оръжейни системи, на този етап се оглеждаме за боеприпаси, съвместими с предвидените оръжейни системи на кораба. Дали ще предпочетем други системи е в компетентността на ВМС, коментира министър Панайотов.

За проекта за нови бронирани бойни машини за Сухопътните войски министърът каза, че на 11 май е докладвано на Министерския съвет, че "Терем" евентуално има възможност да произведе тези бронирани машини. Но решение няма, конкретна оферта от "Терем" няма, няма решение да се правят там, обясни министърът на отбраната. Във връзка неосъществения проект, при който фирмите, допуснати до финалния кръг, дадоха оферти, надвишаващи предвидения финансов таван, Панайотов каза, че вчера се срещнал с представители на едната участвала фирма. Те обяснили, че дадените първоначално изисквания и условия са променяни в течение не преговорите, което принудило участниците да сложат т.нар. буфери, което довело до неприемливата цена.

Проверки на Главната дирекция "Инфраструктура на отбраната" констатират, че над 90 процента от поръчките са възлагани директно на фирми - без търг, не е имало разговори с други изпълнител и не е направено пазарно проучване. Като друг констатиран проблем Панайотов посочи 100 процента авансово предплащане, като така, по думите му, МО е кредитирало частни фирми с бюджетни средства. За 2020 г. например поръчките са на стойност над 159 млн. лева - от които 99 процента са дадени на директно възлагане, каза министърът.

Приключила проверка за 2018 и 2019 г. е изпратена както до АДФИ, поради съмнения за нарушаване на финансовата дисциплина и нарушения в прилагането на закона за обществените поръчки, така и до прокуратурата - поради съмнения за прилагане на практики, противоречащи на приложимите закони и договорни клаузи, и липсата на контрол по изпълнението на договорите, посочи Георги Панайотов. В момента тече проверка в две търговски дружества - "Терем" и Изпълнителната агенция "Военни клубове и военно-почивно дело".

Министърът представи и информация за договори, които МО е сключило за възлагане на услуги на медии. В периода януари-март т.г. за излъчването на рекламни клипове за кампанията "Бъди войник" в две национални телевизии са изразходвани 240 000 лева с ДДС. Като се има предвид, че министерството разполага с Военен телевизионен канал, който е на бюджетна издръжка към него, е бил сключен договор с телевизия с фолклорна насоченост за изготвяне на периодични месечни предавания с военна тематика, на стойност 36 000 лева с ДДС, каза Панайотов. Възлагана е и услуга за поддръжка на фейсбук платформа на стойност 36 000 лева, като предишните години това е било извършвано от щатни служители на ведомствения пресцентър.

За случая в Чешнегирово министърът посочи, че периметърът на учението е район, чиито граници са определени преди години, той е определен с конкретни географски координати. Мястото на цеховете е залесено и е станала грешка, посочи Панайотов. На въпрос защо Военната полиция не е докладвала инцидента, министърът каза, че има двама отговорни офицери, които не са докладвали, а защо - тепърва се проверява. За мен наистина е скандално и недопустимо, че не е докладвано, смятам, че отговорните трябва да понесат сериозни наказания, посочи Георги Панайотов.

Попитан ще има ли постоянни шефове на Военната полиция и на Военното разузнаване, министърът коментира, че и двете служби твърде дълго време стоят без титуляри. Да, ще има, надявам се, че по време на служебното правителство и за двете служби ще бъдат предложени титуляри, посочи той.

Министърът каза още, че едно от първите му действия е било да спре обществена поръчка в частта й за два луксозни автомобила - лимузини Ауди А8. По другите два пункта обаче тя продължава, защото става въпрос за бюджетни автомобилиq от които ведомството има нужда.

Осигуряване на нормалното функциониране на МО, осигуряване на безпроблемното изтегляне на българския контингент от Афганистан и прибирането в България, подпомагане на МВнР за провеждането на изборите зад граница, посочи сред приоритетите си министър Панайотов.

Състоянието на отбранителните способности на въоръжените сили позволява изпълнението на задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения за гарантиране суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната, отчете министърът, но добави, че това е придружено с редица ресурсни и технологични ограничения, за премахването на които се работи. Недостигът на личен състав е в рамките на около 20 процента - както за армията, така и за въоръжените сили, като най-сериозен е в Сухопътните войски - 30 процента при офицерите.

На пресконференцията беше съобщено също, че вчера, отново в Чешнегирово, е станал инцидент, при който има тежко наранен курсант. Той помагал на парашутист и е получил тежка черепно-мозъчна травма. Снощи е бил опериран в Пловдив, състоянието му е стабилно, но има риск, каза министър Панайотов. Спусналият се в короната на дърво парашутист е със счупвания на крака, но ще се възстанови.