Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 150 милиона лева по бюджета на Министерството на отбраната за 2021 г., съобщи правителственият пресцентър. Парите се дават за осигуряване на второто авансово плащане по Договора между Министерството на отбраната и FR.Lurssen Werfit GmbH & Co. KG за реализация на Актуализирания проект за инвестиционен разход "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС".

Военноморските сили ще придобият два патрулни кораба, които ще могат да участват в широк спектър от операции на НАТО и ЕС и да заменят част от наличните морски съдове, неподлежащи на модернизация.

Договорът с германската корабостроителна компания FR.Lurssen Werfit GmbH & Co. KG беше подписан 12 ноември 2020 г., като подписите си под него сложиха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и управляващият директор на компанията Дирк Малговски.

По-рано същия месец той бе одобрен от Министерският съвет.

По силата на договора германската компания ще построи и достави два многофункционални модулни кораба на стойност 984 000 000 лева с ДДС. Корабите се очаква да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година.

Договорът предвижда обучение, както на екипажите, така и на инженерния състав.

Корабите притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. С реализацията на проекта ВМС ще придобият модерни способности за противодействие на надводен, подводен и въздушен противник.

Сделката за патрулните кораби е по един от трите основни модернизационни проекта за въоръжените сили, които съвкупно възлизат на няколко милиарда лева.