С този проект, който беше разписан под формата на договор, направихме втората крачка към модернизация на Българската армия след подписването на договора за придобиване на нови изтребители. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов при подписването в Министерството на отбраната на договора за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС.

С този договор правим една правилна крачка към модернизацията на нашите Военноморски сили. Надявам се, че сътрудничеството ни с компанията "Люрсен" не приключва с него, напротив то сега започва, защото предстои доста работа по индустриалното сътрудничество, каза министърът.

От страна на "Люрсен" договорът беше подписан от управляващия директор на компанията Дирк Малговски, който заяви, че денят е чудесен за българските ВМС, както и важен за "Люрсен", защото този договор се подписва с европейска партньорска страна, а също така и член на НАТО. По думите му, сделката е също толкова важна и за България, защото корабите ще се построят изцяло във Варна. МТГ "Делфин" ще бъде нашият партньор и това партньорство ще бъде дългосрочно, каза Малговски, който очаква да се строят и още кораби, включително по експортни поръчки, в България.

Снимка: МО

Според одобрения от Министерския съвет през ноември т.г. договор германската корабостроителна компания "Fr.Lurssen Werft" GmbH&Co. KG ще построи и достави два многофункционални модулни кораба на стойност 984 000 000 лева с ДДС. Корабите се очаква да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година. Договорът предвижда обучение, както на екипажите, така и на инженерния състав. Корабите притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. С реализацията на проекта ВМС ще придобият модерни способности за противодействие на надводен, подводен и въздушен противник.

Снимка: МО

Сделката за патрулните кораби е по един от трите основни модернизационни проекта за въоръжените сили, които съвкупно възлизат на няколко милиарда лева.

Церемонията по подписването на договора се състоя в зала "Тържествена" на МО при спазване на противоепидемичните мерки, като всички присъстващи бяха с предпазни маски, а медиите я проследиха на живо в интернет. Присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, посланикът на Германия Кристоф Айххорн.

Снимка: МО