Министърът на отбраната Георги Панайотов е поискал проверка в служба "Военна полиция". Поводът е нахлуването на американски военни в частен имот в Чешнегирово и срокът, в който е направена проверка по случая.

"Периметърът на учението е определен преди години с географски координати. Цехът е бил извън периметъра", каза Панайотов на брифинг.

"Аз разпоредих незабавна проверка, която вече приключи в Пловдив. Потвърждава се, че има двама отговорни офицери, които не са докладвали. Защо не са докладвали - това тепърва се проверява вече от органите на прокуратурата и от инспектората на Министерството на отбраната. Аз смятам, че отговорните трябва да понесат наказания, при това сериозни наказания", добави служебният министър.

Панайотов припомни, че е разговарял със собственика на цеха. Дал е уверение, че няма да се стига до такива инциденти.

Вчера, отново в Чешнегирово, е станал инцидент, при който има тежко наранен курсант, стана ясно още на брифинга на военния министър. Пострадалият е помагал на парашутист и е получил тежка черепно-мозъчна травма. Снощи е бил опериран в Пловдив, състоянието му е стабилно, но има риск, съобщи още министър Панайотов.

Спусналият се в короната на дърво парашутист е със счупвания на крака, но ще се възстанови.

Във връзка с модернизационния проект за новите модулни патрулни кораби за Военноморските сили, министърът съобщи, че сделката за купуването на корабите е приключила, но предстои задължително сделка за боеприпасите и тя е на сериозна цена.

Панайотов каза, че корабите са купени, но без боеприпаси, като му е било обяснено, че това е нормален процес. Но мисля, че е важно да се знае, че предстои проект за купуване на боеприпаси за двата кораба, каза министърът и добави, че приблизителната цена на тези боекомплекти варира между 400-500 милиона и един милиард лева.

Има недостиг на личен състав, най-вече в Сухопътните сили, съобщи още служебният министър на отбраната. Панайотов уточни, че недостигът е около 20% както за Българската армия, така и за Въоръжените сили.

"Състоянието на отбранителните способности на Въоръжените сили позволява изпълнението на задачите по мисиите, които произтичат от конституционните задължения за гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в национален формат и в рамките на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС", каза още министърът.