„Обединени Реформатори" се присъединиха към "Нова Република", защото виждат в тази коалиция естественото реализиране на последователната ни визия за пълна обнова на България. "Нова Република" е за нас единствената дясна формация, към която бихме могли да се присъединим без да трябва да се връщаме към безличността на прехода,“ заяви председателят на сдружението Христо Анастасов.

"Обединени Реформатори" е създадено през 2014 г. от симпатизанти на демократичната общност, работещи за утвърждаване на индивидуалното членство в бившия Реформаторски блок, без да се асоциират с конкретна партия, се казва в официалното съобщение. Сред известните имена е например това на блогъра Иво Божков.

„Нова Република" е естественото място за хората, които убедено вярват, че просперитетът на България е постижим само чрез свободната инициатива на нейните граждани. Дясното не е кух термин в политиката, то е маркер за ценности, които ние споделяме – не повече държава, а повече свобода и отговорност. Ще продължим да работим за това, с хората които доказаха чрез труда си до момента, че не отстъпват от принципите си, нашите съмишленици от "Нова Република”, допълни Емил Вълков от сдружението.

Председателят на "Нова Република" Радан Кънев поздрави новите си колеги и заяви:

“Винаги в началото на кампанията над нас тегне въпросът за обединението на десницата, но днес ние сме се събрали с нашите приятели, защото пред нас този въпрос не стои. Десницата в България трябва и ще бъде единна, но това единство има само две лица. Едното е пълното противопоставяне на комунизма, тоталитаризма, мошеничеството и кражбата на мафията, независимо дали си е сложила лява или дясна значка.

Другото е единството около целите на свободата, на отговорността, около идеята, че хората са тези, които правят държавата и обществото, че семействата са тези, които създават блага за бъдещето, че важен е човекът, а не чиновникът", каза лидерът на ДСБ.

По думите му десницата ще бъде обединена на тези избори и ще победи на следващите, за да постави началото на Новата Република.

Междувременно, в интервю за bTV, Радан Кънев отговори на въпроса по-свободен ли се чувства извън РБ, с думите:

"Много по-отговорно е сега, имаме причина, основание и задължение да представим истинска дясна алтернатива на ГЕРБ. С Кунева и Лукарски това не можеше да се случи. Видя се ясно през тези години кой преговаряше за принципи с ГЕРБ и кой - за министерския си пост".