От "Воля" и Обединените патриоти отново спориха в парламента за необходимостта от модернизация на армията. В декларация председателят на "Воля" Веселин Марешки повтори тезата си, че с проектите за купуване на нова бойна техника се подготвя "най-големия грабеж за всички времена".

Според него парите трябва да се дадат за пенсии, образование, здравеопазване, вътрешна сигурност. Оказа се, че пенсиите на българските пенсионери излетяха със самолетите на Красимир Каракачанов, коментира Марешки, цитиран от БТА.

Много по-опасно от невежеството по темата отбрана е прекалената осведоменост в сферата на корупцията, отбеляза той. Нека всеки се изправи пред съвестта си, да попита избирателите си - образование, здравеопазване, вътрешен ред и сигурност или отбрана, каза лидерът на "Воля".

Модерният свят върви към разоръжаване, а вие говорите за купуване на военна техника, обърна се той към Обединените патриоти /ОП/.

Марешки заяви, че е прегледал предизборните програми на всички формации в парламента и е слушал предизборните дебати, в които никой не говорил, че най-важното нещо е да се дадат милиарди за купуване на самолети.

"Ние нашата програма си я изпълняваме. Дори изпълняваме програмата на "Воля", където ясно е записано - модернизация на трите вида войски", отговори в декларация секретарят на ПГ на ОП Юлиан Ангелов.

Той попита Марешки дали се отказва от предизборната си програма. Може би това, което сте говорили на избирателите и сте записали в програмата, сега не ви харесва и търсите друг модел на популизъм, за да се харесате на определени кръгове или да обслужите кръговете на определени интереси, коментира Ангелов. Той подчерта, че именно благодарение на ОП в програмата за управление на правителството е записано индексирането на пенсиите.

Нямаме проблем да бъдем критикувани като част от управлението, имаме против, когато се лъже и се заблуждават хората, отбеляза Ангелов.

Според него в последните дни сме свидетели на манипулация на цифри и факти, на пропаганда от страна на "Воля" срещу това България да гарантира националната си сигурност. Ангелов припомни, че решения за превъоръжаване на армията са вземани от много правителства досега.

Ако не гарантираме собствената си национална сигурност, няма кой да ни я гарантира, подчерта депутатът. Длъжни сме пред бъдещето да осигурим ресурса, модернизацията на българската армия и да гарантираме националната сигурност, каза той. "Народ, който не храни собствената си армия, храни чужди армии. Ако г-н Марешки иска да храни чужди армии, е негов проблем. Ние, Обединените патриоти, няма да позволим България да храни чужда армия", каза още Ангелов.