"Модернизацията на българската армия няма алтернатива. Невежеството в сферата на сигурността не само е опасно, но накрая винаги излиза скъпо", с тези думи президентът Румен Радев коментира искането на лидера на "Воля" Веселин Марешки за налагане на мораториум върху средствата за армията.

Вчера той обяви, че от партията му иска да се спрат проектите "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" и "Придобиване на нов тип боен самолет" - на обща стойност 3.3 млрд. лв.

"Подготвена е поредната кражба на българския народ, с един подпис са подготвени да бъдат откраднати 3,3 млрд. от здравеопазването, от образованието, от националната сигурност и да бъдат дадени за няколко луксозни играчки", коментира Марешки.

Днес държавният глава заяви още, че ситуацията в момента е много благоприятна за българската делегация в Москва - днес премиерът Бойко Борисов пристигна в Москва, където ще се срещне с президента Владимир Путин. 

"Виждаме съживяване на отношенията с Русия. Аз поставих много въпроси при моята визита за възможностите на руската страна да оптимизира доставките и цените на енергийни ресурси, а също за по-добри условия за нашия бизнес в Русия. Много се надявам правителството да оползотвори всички тези възможности", изтъкна Радев.

"Не мисля, че има война между институциите, но има напрежение", заяви още той. - "Трябва да гледаме националните интереси, да гледаме какви са целите пред нас, така че българските граждани да имат много по-голяма сигурност, да имат високо качество и стандарт на живот. За това трябва да работят всички".

Президентът обаче не пропусна да отправи нова критика към Борисов:

"Дайте ми вие определение за политическа система, в която премиерът може да се отбие на кафе в парламента и да си тръгне с оставката на председателя му, който трябва да го контролира, не отива на искане за изслушване и може с вдигане на телефона да завърти на 180 градуса всички народни представители от мнозинството да гласуват обратно на това, което са гласували вчера".

Румен Радев говори пред журналисти в Пловдив, където откри тринадесетото издание на Международната изложба за отбранителна техника "Хемус-2018". На него се представят 69 фирми и компании от 17 страни.