Съмнения за изборни злоупотреби и в монтанското село Габровница. В записа от видеонаблюдението се вижда как член на комисията зачертава бюлетини от общия куп за общински съветници. Прокуратурата се сезира по случая и възложи проверка за наличие на данни за извършено престъпление - преправяне на резултат от избори от длъжностно лице.

В секция 122900064 в село Габровница, тече обсъждане, умуване и пазарлък за разделяне и поправка на невалидните бюлетини, който започва, след като същите са вече преброени. По първоначални данни, сгрешените бюлетини, които се нуждаят от "оправяне", което да извършат членовете на комисията са колосалните 220 броя.

На записа се чува, как се обсъжда начина, по който да бъдат отчетени невалидните бюлетини. Впоследствие от протокола, качен на страницата на ЦИК става ясно, че броя на невалидните бюлетини, вписани в него, съвпада с броенето от видеонаблюдението. За сметка на това в протоколите, отчели избора на общински съветници няма нито една недействителна бюлетина.

От записа на онлайн излъчването на броенето в СИК се чува:

"Ама, бройте ги все пак... Тея ги пишеме невалидни, а? Щото ако ги разделиме, значи още по...

Кристияне, мога ли да кажа още нещо? Тия бюлетини невалидни ли ще останат или ще ги оправим нещо?

68 и 26 за кой ще го пишеш?"

"На две. На тебе една, на мене една, на тебе една, на мене една", се вижда в записа, качен в YouTube от MontanaLiveTv

Районна прокуратура - Монтана възложи проверка по случая за наличие на данни за извършено престъпление в Габровница по чл. 169 от НК - преправяне на резултат от избори от длъжностно лице.

Наблюдаващият прокурор е указал на Областна дирекция на МВР в Монтана да приложи към материалите по преписката целия видеозапис, разпространен в медиите, и да изясни за коя именно избирателна секция той се отнася, посочват от обвинението.

Полицейският орган следва да установи председателя, членовете на съответната избирателна секция, както и присъстващи по време на заснемането на видеозаписа. На всички лица ще се снемат подробни сведения.

Предстои да бъде изискана информация и документация от Общинска избирателна комисия относно постъпили сигнали за нарушения при провеждането на местните избори на 29.10.2023 г., извършване на евентуална проверка и резултатите от нея.

Проверката ще бъде извършена в кратък срок, след което материалите ще се предадат на наблюдаващия прокурор за произнасяне.

Междувременно скандалният запис от онлайн преброяването в пета СИК в село Малорад приключи с ареста двама от "героите" в записа. От прокуратурата съобщиха, че в рамките на днешния ден на двамата задържани ще бъдат повдигнати обвинения и те ще останат в ареста за 72 часа, след което прокуратурата ще поиска от съда налагане на постоянна мярка "задържане под стража".  За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 5 години.

Появиха се и още скалдални видеа, където зад вратите на секционните избирателни комисии след края на изборния ден "Дай да зачертаем за моята партия" и "Кой ще го слуша това".