Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски е реагирал пред Европейската комисия за въведените от България такси за транзита на руски газ през газопровода, който е единственият начин за доставка на газ в страната, съобщават агенция Макфакс и телевизионният Канал 5.

Според Ковачевски тази такса не трябва да се въвежда, защото "целият капацитет от газ, който влиза в Северна Македония, е даден от България на "Газпром", което означава, че такава такса ще доведе до поскъпване на тока и парното с 20 процента", предава БТА.

"Затова поискахме да бъде освободен капацитет, за да може страната да си набавя газ от други източници. Водят се разговори на ниво ЕС и със съответното министерство в България. През миналата година успяхме с ЕС и България да освободим капацитет за газ, който не е собственост на "Газпром" и се надявам, че и тази година ще успеем да до направим", каза Ковачевски след отбелязването на Деня на осигуряването, който се отбелязва днес в страната.

Ковачевски посочи, че е обсъдил темата и с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, по време на посещението й в Скопие преди дни. Според него въведената такса "няма нищо общо с пазарните принципи и директивите на ЕС и ако трябва Северна Македония ще реагира пред международните съдилища".

Министърът на енергетиката на Северна Македония Крешник Бектеши също обяви, че ако извънредната енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен през българска територия бъде въведена за Република Северна Македония, страната ще иска обезщетение от България и допълнителна подкрепа от Европейския съюз..

От 13 октомври България въведе извънредна енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен газ през нейна територия в размер на 20 лв./мВтч., като целта е за "Газпром" да бъде по-неизгодно да доставя газ през България.